22/02/2024

Mještani Bistrice mole institucije za pomoć i najavljuju proteste

Mještani Bistrice kod Prijedora apelovali su još jednom na institucije u Republici Srpskoj da zaustave radove na otvaranju nelegalnog rudnika uglja u njihovom selu, koje je prije više od mjesec dana započelo preduzeće “Drvoexport” iz Teslića.

 

Najavili su da će krenuti u proteste ako se njihov apel ne usvoji.

Oni su poslali pisma apela na adrese predsjednika RS Milorada Dodika, premijera RS Radovana Viškovića, Ministarstvo energetike i rudarstva RS, Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju, Inspektorat RS, kao i gradonačelnika Prijedora, lokalnog Odsjeka za inspekcijske poslove i Skupštinu grada Prijedora.

Javnost i institucije Republike Srpske znaju da se posljednjih mjesec dana sprovode nezakonite aktivnosti na otvaranju rudnika uglja u Bistrici od strane preduzeća “Drvo-export”. Ovo preduzeće nema ugovor o koncesiji za eksploataciju uglja, niti bilo koji drugi dokument koji bi mu omogućio sticanje prava na eksploataciju, a svakodnevno se na lokalitetu odvijaju aktivnosti na skidanju i odlaganju jalovine kao pripremne aktivnosti za eksploataciju uglja“, istakli su u svom pismu.

Navode da su građani nezakonitosti prijavljivali lokalnim i republičkim inspekcijama i da je apsurdno da niti jedna inspekcija nije mogla utvrditi niti jednu nepravilnost koja bi dovela do zaustavljanja nezakonitih aktivnosti i devastacije poljoprivrednog i šumskog zemljišta.

Posebno nam vrijeđa inteligenciju stav rudarskog inspektora koji kaže da tu nema tragova rudarenja, a na predmetnom lokalitetu već mjesec dana teška mehanizacija kao što su bageri, kamioni, mini damperi, drobilica za ugalj, devastiraju prelijepo poljoprivredno i šumsko zemljište u srcu Bistrice“, kažu oni.

Mještani podsjećaju i da je Skupština grada Prijedora utvrdila na posebnoj sjednici da je neophodno privremeno zaustaviti sve radnje koje se tiču istraživanja na lokalitetu Bukova Kosa, kao i pripremnih radnji i eksploatacije na lokalitetu Bistrica dok se ne dostavi sva relevantna dokumentacija koja se tiče dobijanja koncesija na pomenutim lokacijama.

Još jednom vas molimo da što prije zaustavite nezakonite radnje preduzeća “Drvoexport”. Ako institucije ne zaustave navedene nezakonite radnje tokom tekuće sedmice, građani Bistrice i okolnih potkozarskih sela će organizovati svakodnevna masovna okupljanja ispred Vlade Republike Srpske, na magistralnom putu Prijedor-Banjaluka, ispred Gradske uprave Prijedora i na drugim javnim mjestima“, najavili su oni.

Izjavu povodom najavljenih protesta nismo uspjeli dobiti od gradonačelnika Prijedora Slobodana Javora koji se dva dana nije javljao na naše pozive.

CAPITAL: A. P.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *