Mladobosanci kojim istorijski događaji nisu dali priliku da se o njihovom stvaralaštvu više govori i sazna

Kada govorimo o Prvom svjetskom ratu manje pažnje posvećuje se književnosti mladobosanaca, posebno piscima koji su, kako se ocjenjuje, nepravedno zapostavljeni iako su dali znatan doprinos književnosti ali i borbi za ujedinjenje i oslobađanje srpskog naroda od austrougarske okupacije.

Časopis “Bosanska Vila” je prvi srpski književni časopis u Bosni i Hercegovini pokrenut u Sarajevu 1885. godine u kojem su objavljivani rukopisi brojnih pisaca među kojima ima i onih koji su bili članovi organizacije “Mlada Bosna”, osnovane u Sarajevu početkom 20-og vijeka. Među njima najplodniji je bio Dimitrije Mitrinović koji je od 1905.-1912. objavio 46 pjesama. Književno stvaralaštvo “Mlade Bosne” svjedoči da su mladobosanci prvenstveno bili književnici koji u potrazi za novim modernim književnim izrazim tragaju za kritičnom originalnošću i stvaraju samo sebi svojstven izraz buntovništva iz koga se rađa ideja slobode.

Neposredno pred početak Prvog svjetskog rata u Bosni i Hercegovini pojavila se grupa obrazovanih mladih ljudi, koji po uzoru na Aleksu Šantića, Petra Kočića i Vladimira Ćorovića pišu i objavljuju svoje prve pjesničke, prozne i kritičke radove. U školama se danas uglavnom uči o Ivi Andriću, dok su nepravedno zapostavljeni izuzetno plodni pjesnici kao što su Dimitrije Mitrinović i jedan od organizatora pokreta  Vladimir Gaćinović.

Gaćinović je rođen 1890. godine u Bileći. U ono vrijeme slobodarske aktivnosti bile su strogo kažnjavane brutalnim austrougarskim okupatorskim zakonima i veliki broj Srba je bivao svakodnevno zatvaran, mučen, kažnjavan i ubijan za najmanji prekršaj, te se Gaćinović kao i ostali rodoljubi izlagao svakodnevnim opasnostima. Gaćinović je bio izuzetna ličnost i osoba snažnog i nemirnog duha, koja je shvatila da se prilike u njegovoj otadžbini kreću u pravcu potpunog i konačnog porobljavanja srpskog naroda u provinciji pod austrougarskom okupacijom. Ocijenio je i da građanska politika sve više gubi u borbi za sitne interese, da se u krugovima građanskih političara sve više ispoljava duh pomirenja i konstruktivne saradnje sa nametnutom austrougarskom carevinom. O tome je i pisao u svojoj slobodarskoj brošuri.

Pored Gaćinovića značajan doprinost književnosti Mlade Bosne dali su i Borivoje Jeftić, Gavrilo Princip, Miloš Vidaković i mnogi drugi pjesnici koji zaslužuju da se o njihovom književnom stvaralaštvu sazna mnogo više. Potrebno je upoznati mlade generacije sa nepravedno zapostavljenim pjesnicima čija je osnovna ideja ili misao bila ujedinjenje i oslobađanje srpskog naroda od ausrtougarske okupacije. Glavne odlike njihovog stvaralaštva jesu kult mučeništva, rodoljublja, žrtvovanja i borbenosti. 

 U SLOBODI 


Sjeni Jakova Šantića

Meteor ja sam što svijetom bludi,
Silama strašnim gonjen na sve strane.
Ja vječno bludeć duge trajem dane
I hladnim letom usijane grudi.

Zvijezde trepte u mutnoj daljini
Užasnom silom vlače me i zovu –
Ja ne hoteći ni onu ni ovu
Sve dalje lebdim u strašnoj visini,

Dok sve je mučno, ko vlažno večerje
I čudna tuga na dušu mi slazi,
I dršćem, samac, kad mi oko spazi:
Pod sobom beskraj, nad sobom bezmerje!...

No ja sam ovdje slobodan!... i radim
Po svojoj volji i bez gospodara;
I ovuda ću kružit s puno žara,
Sve dok ne umrem – dok se ne ohladim!  

Dimitrije Mitrinović, Bosanska vila, 1906.
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *