Пет. дец 9th, 2022

Mreža portala za izbornu podršku DEMOS-u i SNSD-u

Pet portala je tokom kampanje za Opšte izbore 2022. godine promovisalo stranke DEMOS i SNSD i njihove kandidate/kinje, upadljivo ignorišući ostale.

 

Povezani portali Glas Banja Luke, Glas Kotor Varoša, Glas Čelinca, Glas Laktaša i Glas Zvornika tokom izborne kampanje za Opšte izbore 2022. godine promovisali su stranku DEMOS sa sjedištem u Republici Srpskoj (RS). Na ovim se portalima u periodu kampanje nisu mogli pronaći promotivni politički sadržaji drugih stranaka. Izuzetak su jedino povremeni sadržaji o stranci SNSD, koja je s DEMOS-om dio vladajuće koalicije u RS.

 

 

Portali Glas Banja Luke, Glas Čelinca, Glas Laktaša i Glas Zvornika su anonimni, budući da na njima nema impresuma s vlasničkim i uredničkim podacima, kao ni podataka o novinarima/kama koji/e pišu za njih. Jedini izuzetak su imena urednika/ca na portalu Glas Kotor Varoša te imena novinara/ki i dopisnika/ca iz BiH i svijeta.

 

 

Vlasnički podaci, kao i eksplicitna veza s ostalim portalima, nisu navedeni, no iz imena ovih portala, kao i iz činjenice da jedni druge reklamiraju, može se zaključiti da veza postoji.

 

 

Korištenjem alata DNSlytics, uz pomoć kojeg je moguće pronaći sve domene povezane s jednim AdSense računom, utvrdili smo da veza između ovih portala postoji (više o povezanosti portala putem AdSense računa čitajte u ovoj analizi).

 

Ne samo da ovih pet portala koriste isti AdSense račun nego se u toj mreži nalaze još i portali Srpska Danas, Kotor Varoš (.net) i portal radija UNO Banja Luka.

 

Stranačka promocija

 

U člancima političke promocije na svih pet portala dominiraju oni u kojima se naglašavaju kvalitet stranačkih programa i profesionalnost kandidata/kinja, i to uglavnom u vezi sa strankom DEMOS. U naslovima su često bile istaknute izjave kandidata/kinja te stranke s tribina koje su održane tokom izborne kampanje.

 

 

DEMOS na izbore izlazi svijetla obraza, sa realnim programom i kvalitetnim kadrovima (Glas Banja Luke, 2.9, Glas Kotor Varoša, 17.9)

 

NEDELJKO ČUBRILOVIĆ: DEMOS NUDI OZBILJNE I KVALITETNE LJUDE KOJI GARANTUJU STABILNOST REPUBLIKE SRPSKE (VIDEO) (Glas Kotor Varoša 17.9)

 

MIROSLAV BOJIĆ: VELIČANSTVENI SKUP U SLATINU NAJAVLJUJE VELIKU POBJEDU SNSD-A (Glas Laktaša, 6.9)

 

ŽELJKA CVIJANOVIĆ: SLATINA I LAKTAŠI SU UVIJEK UZ SNSD I MILORADA DODIKA (Glas Laktaša, 6.9)

 

DEMOS ZVORNIК: Jasno koncipiran program i ljudi na listama su naš najveći adut (Glas Zvornika, 5.9)

 

DODIK PORUČIO IZ ČELINCA: SRPSKA DA NASTAVI SIGURNIM PUTEM (Glas Čelinca, 8.9)

 

Najave i izvještaji sa skupova DEMOS-a i SNSD-a objavljeni su i u drugim člancima (1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9).

 

U seriji članaka na portalima Glas Zvornika, Glas Banja Luke i Glas Kotor Varoša predstavljene su izjave kandidata/kinja stranke DEMOS s različitih listi, no ove izjave nisu date na skupovima ili tribinama (1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12). Radi se o očiglednoj političkoj promociji – slike kojima su pojedini članci opremljeni ustvari su plakati kandidata/kinja čije su izjave u članku predstavljene.

 

 

U dva članaka na portalu Glas Banja Luke stranka DEMOS promoviše se u tekstovima koji, ponovo, više odgovaraju stranačkim saopštenjima nego medijskom izvještavanju, naročito jer je riječ o člancima objavljenim tokom izborne kampanje. U jednom se navodi informacija o obilježavanju Svjetskog dana pismenosti, dok se u drugom nalazi informacija o “stranačkom transferu” u Jajcu:

 

 

DEMOS u Banjaluci obilježio Svjetski dan pismenosti (Glas Banja Luke, 7.9)

 

PREDSJEDNIК OPŠTINSКOG ODBORA DNS-a U JAJCU DANE NOVAК PREŠAO U DEMOS (Glas Banja Luke, 6.9)

 

 

Promocija pojedinaca

 

Osim generalne promocije DEMOS-a kroz predstavljanje izjava kandidata/kinja, u periodu trajanja izborne kampanje suptilno su promovisani i kandidati pojedinci u nekoliko članaka na portalu Glas Kotor Varoša. Tako je 5.9. objavljen članak o posjeti lidera DEMOS-a Nedeljka Čubrilovića muzeju u Jerusalemu:

 

 

NEDELJKO ČUBRILOVIĆ POSJETIO MUZEJ “JAD VAŠEM” U JERUSALIMU : DA SE NIKOME VIŠE NE PONOVI STRADANJE SRBA U JASENOVCU (Glas Kotor Varoša, 5.9)

 

Posebno je zanimljiv način svojevrsne promocije kandidata ove stranke za NSRS Đure Krčića. U dva članka objavljene su pripovijetke koje potpisuje Krčić, a koje bi trebale biti poučne priče o društvenim i ličnim vrijednostima (1, 2). Iznad “pripovijetki” nalazili su se plaćeni izborni oglasi u kojima su promovisani kandidati/kinje DEMOS-a, uključujući Krčića.

 

 

Pred kraj izborne kampanje, na ovom portalu objavljeni su i članci s Krčićevim izjavama.

 

Ostali portali iz mreže

 

Od ostalih portala povezanih istim AdSense računom afirmativni članci o DEMOS-u i SNSD-u objavljeni su još samo na portalu Srpska Danas. UNO radio i Kotor Varoš (.net) u posljednje vrijeme nemaju objavljenih članaka.

 

 

Sadržaj promotivnih članaka na Srpskoj Danas sličan je onom s mreže portala čiji naziv počinje s “Glas”. Dominiraju izjave kandidata/kinja stranke DEMOS o kvaliteti kadrova i stranačkog programa koalicionog partnera SNSD-a (1, 2, 3, 4, 5).

 

 

Dakle, šest povezanih portala je tokom kampanje za Opšte izbore 2022. godine objavljivalo članke u kojima je politički promovisan DEMOS i ponekad SNSD, uz izostanak promocije bilo kojeg drugog političkog subjekta iz Republike Srpske. Iako je, po svemu sudeći, riječ o promotivnom političkom sadržaju, on nije bio označen kao takav na ovim portalima niti odvojen od drugog sadržaja.

 

IZVOR: Raskrinkavanje.ba/Amar Karađuz

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *