NABAVKA HE NA DRINI PO MJERI JEDNOG MEDIJA: Tenderom za objavu oglasnog materijala traži se promocija na manifestaciji ”Ličnost godine”

Tenderom vrijednim 20.000 KM bez PDV-a „Hidroelektrane na Drini“ traže ponude za pružanje usluge objave oglasnog materijala putem štampanih medija. Traži se i promocija na manifestaciji „Ličnost godine BiH u 2023. godini“, čime se vjerovatno isključuju svi ponuđači osim jednog – „Nezavisnih novina“.

 

Iako smo više puta pisali o tome da je nelogično da javna preduzeća koja, de facto, imaju monopol na tržištu izdvajaju značajnija sredstva za oglašavanje i promociju, svjedoci smo da se godišnje u ove svrhe troše milioni konvertibilnih maraka.

 

Jedno od preduzeća koje prednjači u ovom smislu je ZP „Hidroelektrane na Drini“, koje posluje u sklopu Mješovitog holdinga „Elektroprivreda Republike Srpske“.

 

Tako su prije nekoliko dana direktor Nedeljko Perišić i njegove kolege objavile tender pod nazivom „Usluge objave oglasnog materijala putem štampanih medija, konkursi, javni pozivi i slično“. Procijenjena vrijednost nabavke je 20.000 KM bez PDV-a, a predviđeno je zaključivanje ugovora na godinu dana.

 

Naravno, objava javnih oglasa i poziva svakako je neophodna jednom javnom preduzeću, no tenderskom dokumentacijom su iz „HE na Drini“ vjerovatno isključili sve ponuđače osim jednog.

 

Naime, osim objave reportaža, intervjua, čestitki i poslovno-tehničkih informacija, traži se i promocija na manifestaciji „Ličnost godine BiH u 2023. godini“.

 

 

Tradicionalno, manifestaciju „Ličnost godine“ organiziraju „Nezavisne novine“. Stoga, ne bi bilo iznenađenje da na adresu „HE na Drini“ na kraju i dođe samo njihova ponuda.

 

Zanimljivo, u prethodnim godinama su iz „HE na Drini“ objavljivali skoro identične tendere. Međutim, protivno zakonu, javno nisu obznanili da li su i kome dodijelili ugovore.

 

Osim toga, treba napomenuti i da su tenderi u prethodnim godinama bili podijeljeni na lotove, od čega se kroz jedan lot tražila promocija na manifestaciji „Ličnost godine“, a kroz drugi na manifestaciji „Izbor sportiste Republike Srpske“.

 

Jedini dostupni podaci u vezi s ovim tenderima nalaze se u dokumentu koji se tiče realizacije ugovora, a oni govore da su ove tendere dobijale upravo „Nezavisne novine“, te „Glas Srpske“, s obzirom na to da ovaj medij organizira manifestaciju „Izbor sportiste Republike Srpske“.

 

Međutim, kako smo i naveli, ovogodišnji tender obuhvata samo promociju na manifestaciji „Ličnost godine“, pa će vjerovatno ugovor biti i dodijeljen samo „Nezavisnim novinama“. Dodajmo i to da je procijenjena vrijednost nabavke za 5.000 KM viša u odnosu na prošlogodišnji zaključeni ugovor između „HE na Drini“ i „Nezavisnih novina“.

 

IZVOR: Pratimotendere.ba

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *