NACRTAN TENDER VRIJEDAN 50.000 KM: I Elektro-Hercegovini potrebno medijsko oglašavanje

Slično kao i druga zavisna preduzeća koja posluju u okviru Elektroprivrede RS, i Elektro-Hercegovina odlučila je raspisati tender za medijsko oglašavanje. I pored toga što de facto imaju monopol na tržištu, u tu svrhu spremni su dati 50.000 KM bez PDV-a. Nesvrsishodnost nabavke samo je dio problema, jer uvjeti iz tenderske dokumentacije umnogome ograničavaju konkurenciju, pa ne bi bilo iznenađenje da na adresu Elektro-Hercegovine na kraju stigne samo jedna ponuda.

 

Piše: Dino Cviko/Pratimo tendere

 

Uprkos tome što de facto imaju monopol na tržištu, mnoga zavisna preduzeća koja posluju u okviru Elektroprivrede Republike Srpske ove godine su odlučila dati desetine hiljada maraka javnog novca na reklamiranje, odnosno oglašavanje.

 

Nakon matičnog preduzeća Elektroprivrede RS, potom Elektro-Doboja, Elektro-Bijeljine, Elektrodistribucije Pale… na red je došla i Elektro-Hercegovina.

 

Preduzeće kojim rukovodi v.d. direktor Ognjen Kuljić, inače poslanik u Narodnoj skupštini RS i kadar Socijalističke partije, u svrhu medijskog oglašavanja izdvojit će 50.000 KM bez uračunatog poreza.

 

Tender umnogome sličan onima koje su prethodno raspisala druga zavisna preduzeća. Između ostalog, traži se da se predstavnicima Elektro-Hercegovine omogući gostovanje u udarnim terminima u informativnom studijskom programu:

 

 

No, tender ne može dobiti bilo ko. Kuljić i saradnici potrudili su se, slično kao i njihove kolege iz drugih zavisnih preduzeća, da što je više moguće ograniče konkurenciju.

 

To što se traži da ponuđači u prethodne tri godine imaju uspješnu realizaciju najmanje jednog ugovora čiji je karakter i kompleksnost sličan onima koji se odnose na predmetnu nabavku, a čija je vrijednost najmanje 50.000 KM bez PDV-a, samo je jedan od ograničavajućih uvjeta.

 

„Zbog specifičnosti traženog posla i djelatnosti ugovornog organa neophodno je da izvršilac usluge na raspolaganju ima minimalno sljedeću opremu: 

  • 5 TV kamera
  • 5 snimateljskih ekipa
  • 3 foto-aparata
  • 5 montažnih jedinica, od kojih je jedna mobilna
  • neophodna rasvjetna tijela i snimače zvuka
  • jedan dron za snimanje iz vazduha, kako bi u svakom trenutku mogao da odgovori na lokacijske i sadržajne zahtjeve naručioca posla“, istaknuto je u tenderskoj dokumentaciji.

 

Iz Elektro-Hercegovine imaju i poseban zahtjev koji je praktično prepisan iz tendera drugih zavisnih preduzeća o kojima smo već pisali:

 

„Obzirom da je sjedište Ugovornog organa u Trebinju, gdje se nalazi kompletna Uprava preduzeća, i postoji realna potreba za česta gostovanja njenih predstavnika u televizijskim emisijama, nužno je da izvršilac usluge obezbijedi promociju Ugovornog organa i predstavljanje kompanije uživo, putem TV stanice koja u Trebinju ima na raspolaganju televizijski studio i može uživo da realizuje studijska gostovanja.“

 

Dalje, TV stanica na kojoj je planirano emitovanje materijala mora imati kvalitetno zemaljsko analogno ili digitalno pokrivanje regije Hercegovina (minimalno opština Trebinje, Bileća i Gacko, minimalno u HD rezoluciji), te TV stanica na kojoj je planirano emitovanje materijala mora imati kvalitetno zemaljsko analogno ili digitalno pokrivanje regionalnih centara i to regionalne centre: Banjaluku, Trebinje, Foču, Bijeljinu i Doboj.

 

Naravno, ovako postavljena tenderska dokumentacija u velikom dijelu ograničava konkurenciju, pa stoga ne bi bilo iznenađenje da na adresu Elektro-Hercegovine do 3. jula, za kada je zakazano i otvaranje ponuda, stigne samo jedna ponuda u vrijednosti koja je identična procijenjenoj.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *