NACRTANE ŠKODE OCTAVIJE: Narodna skupština RS kupuje pet vozila za 250.000 KM

Novoizabrani poslanici i zaposleni u Narodnoj skupštini Republike Srpske uskoro bi se trebali voziti u novim Škodama Octavijama. Naime, istog dana kada je održana konstitutivna sjednica NSRS, raspisan je tender za nabavku pet vozila vrijedan 249.900 KM bez PDV-a. Sve upućuje na to da je u tenderskoj dokumentaciji nezakonito nacrtano vozilo Škoda Octavia. 

 

Konstitutivna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS) održana je 15. novembra. Dok su novoizabrani poslanici polagali zakletvu, a javnost bila zaokupirana prepirkama, svađama i nesvakidašnjim vođenjem same sjednice, u administraciji NSRS su se brinuli o drugim stvarima.

 

Tako je istog dana raspisan tender za nabavku pet vozila u procijenjenoj vrijednosti od čak 249.900 KM bez PDV-a, što je u prosjeku oko 50.000 KM po jednom vozilu.

 

Tenderska dokumentacija umnogome identična onima koje su prethodno drugi ugovorni organi pravili, na način sve uvjete može zadovoljiti samo jedno vozilo na tržištu – Škoda Octavia.

 

Tako se traži vozilo sljedećih minimalnih dimenzija – dužina 4.680 mm, širina 1.820 mm, međuosovinski razmak 2.660 mm. Međutim, kada je riječ o visini vozila, tu nisu odredili minimalnu, nego maksimalnu vrijednost, pa vozilo ne može biti više od 1.470 mm.

 

 

Određena zapremina prtljažnika od čak min. 600 litara također jasno upućuje na Škodino vozilo. Osim toga, određeno je i da motor mora biti benzinski, jačine min. 110 kW, zapremine min. 1.395 mm, vozilo mora biti s automatskim mjenjačem od osam brzina, s prednjim pogonom, metalik boje… Od ostale opreme koju vozilo mora imati istaknimo 12V utičnicu u prtljažniku, multimedijalni uređaj osjetljiv na dodir, parking senzore nazad, prednja i zadnja svjetla u LED tehnologiji, USB ulaze naprijed i nazad itd.

 

Sve ovo ukazuje na to da je u tenderskoj dokumentaciji najvjerovatnije riječima nacrtano vozilo Škoda Octavia.

 

Podsjetimo, prema Zakonu o javnim nabavkama nije dozvoljeno u tehničkoj specifikaciji uputiti na određenog proizvođača, porijeklo ili na poseban postupak, na marke, patente, tipove ili određeno porijeklo ako bi se time pogodovalo ili isključili određeni gospodarski subjekti ili određeni proizvodi.

 

Tenderom je planirano da se ponude otvore već 1. decembra, a rok isporuke vozila je 10 dana od dana zaključivanja ugovora. Ukoliko ne bude nepredviđenih okolnosti, nove Škode Octavije moglo bi do kraja godine biti sastavni dio luksuznog voznog parka NSRS.

IZVOR: Pratimotendere.ba

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *