22/02/2024

Najavljen projekat mjerenja zagađenosti vazduha na području Grada Istočno Sarajevo

???????

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad Vuković najavio je danas da će u narednom periodu sa Elektrotehničkim fakultetom Univerziteta u tom gradu realizovati projekat pronalaženja tehničkih rješenja za postavljanje uređaja za mjerenje zagađenosti vazduha i temperature na području svih šest gradskih opština, ali i turističkih mjesta, poput Jahorine i Trebevića.

“Nadam se da ćemo u što kraćem roku, a možda i do zime, koja nam je pokazatelj da smo imali problem sa zagađenošću vazduha, postaviti takav program i sistem kojim bismo mogli adekvatno mjeriti i zagađenost i temperaturu i vidjeti kako da poboljšamo kvalitet vazduha”, rekao je Vuković novinarima nakon sastanka sa predstavnicima Elektrotehničkog fakulteta.

On je istakao da u realizaciji ovog projekta može dosta da pomogne tehnička struka, uključujući i Razvojnu agenciju Istočnog Sarajeva i dodao da očekuje da zajedno rade na ovom poduhvatu.

Vuković je naglasio da Elektrotehnički fakultet ima ambiciju da, osim nastavno-naučnog procesa, realizuje i brojne druge projekte od koristi za društvenu zajednicu.

On je zahvalio Elektrotehničkom fakultetu koji je u periodu epidemije virusa korona pravio zaštitne vizire, čiju je izradu finansirao grad, a koji su dodijeljeni Bolnici “Srbija” i domovima zdravlja u šest gradskih opština, a i zdravstvenim ustanovama u Nevesinju, Trebinju, Foči, Zvorniku i Bijeljini.

Prema njegovim riječima, Elektrotehnički fakultet je rasadnik stručnih ljudi i u ovom vremenu u nedostatku posla za mlade ljude može se konstatovati da su oni koji uspješno završe ovaj fakultet sigurno zaposleni.

“Zbog toga Elektrotehnički fakultet posmatramo na poseban način u okviru Univerziteta u Istočnom Sarajevu. Dužni smo odati priznanje i ranijem i sadašnjem rukovodstvu i svima koji su postigli rejting Elektrotehničkog fakulteta, koji stoji rame uz rame sa drugim elektrotehničkim fakultetima”, istakao je Vuković.

Dekan Elektrotehničkog fakulteta Božidar Popović uručio je gradonačelniku Vukoviću plaketu Fakulteta, kao znak zahvalnosti za uspješnu poslovno-tehničku saradnju i podršku koju Gradska uprava Istočnog Sarajeva kontinuirano pruža ovoj visokoškolskoj ustanovi.

On je naglasio da je grad Istočno Sarajevo u proteklom periodu izdvojio određena sredstva za projekte koje je realizovao Elektrotehnički fakultet, te pružio značajnu podršku u promociji fakulteta.

Popović je rekao da je grad obezbijedio sredstva za zamjenu dijela LED rasvjete u malom amfiteatru, koji se renovira, a dugogodišnji je sponzor Međunarodnog naučno-stručnog skupa “Infoteh Jahorina”, koji okuplja stručnjake iz oblasti informacionih tehnologija, komunikacionih sistema, proizvodnih i elektronskih sistema, elektroenergetike i drugih oblasti elektrotehnike i računarstva iz više evropskih i svjetskih država.

“Danas smo razgovarali i o novim projektima i idejama koje bi mogle biti realizovane u narednom periodu”, naveo je Popović i zahvalio Gradskoj upravi, koja je i u vrijeme epidemije virusa korona, Elektrotehničkom fakultetu donirala zaštitnu opremu za zaposlene i studente.

IZVOR: Srna

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *