28/02/2024

Nakon pisanja SPIN Info o gašenju fabrike “MOFAS”, podršku radnicima dao i gradonačelnik Istočnog Sarajeva

Radnici fabrike “MOFAS”, nekadašnji “Famos”, iz Istočnog Sarajeva okupili su se danas u krugu fabrike kako bi izrazili nezadovoljstvo odnosom Vlade Republike Srpske, ali i privatnih lica koji su većinski vlasnici firme koja je više od dva mjeseca pod ključem.

Radnici ne dolaze na posao, plate im kasne, doprinosi već tri godine nisu uplaćeni, a nezadovoljstvo trenutnim stanjem još uvijek ne mogu izraziti ni mirnom protestnom šetnjom ulicama grada, jer za to nemaju saglasnost gradskih vlasti.

 “Fabrika kada je osnovana političari su se hvalili kako će raditi, a onda su otpustili dio radnika. Svi su dolazili da se slikaju kada smo dobro radili, u vrijeme kampanja, slikaju se i nikome ništa, hoće u svoje džepove da stave pare, znači ne treba proizvodna firma nijedna i od početka se nikako nije ulagalo u prozvodnju. Mi smo tražili obećane zaostale plate “Famosa”, a dobili smo samo obećanja”, kaže jedan od radnika Aleksandar Nišić.

Od 70 radnika “MOFASA” njih 60% je pred penzijom, među njima je i Nenad Štaka koji u “MOFAS-u” radi već 38 godina.

“Ne znam šta da radim, niko neće da nam se obrati, ni Vlada ni posladavci. Kod nas se samo kafići i zgrade otvaraju, a ovakva firma ne može da radi, ne daju nam ni na ulicu na mirne proteste. Ako se zatvori ova fabrika ja ne mogu ništa drugo da radim jer sam i RVI, nisam sposoban zdravstveno. Nećemo dozvoliti da fabriku izmjeste, neko stoji iza toga, ne znamo ko. Već duže vrijeme i direktor ćuti i niko neće da nam se obrati, vjerovatno su znali da hoće da se premjesti fabrika, a svakako lokalna vlast je zainteresovana za ovu atrkativnu lokaciju. Mi još jedom apelujemo da se vratimo na posao jer moramo od nečega da živimo”, kaže Štaka.

Da je atrkativna lokacija jedan od razloga zašto nikome nije u interesu da se riješi pitanje proizvodnje i očuvanja radnih mjesta potvrđuje i radnik Miljan Radonja.

 “Lokalna zajednica je u predizbornoj kampanji najavljivala preseljenje naše fabrike na drugo mjesto zbog urbanog razvoja grada, ali nema smisla seliti fabriku sa 500 mašina koja je već jednom preseljena iz Hrasnice 1996. godine. Stara je oprema. Kada bi se selili pitanje je ko će platiti zastoj proizvodnje i sve troškove, to je bez osnova. Struja i voda su nam ugašeni, a mi se sedmično okupljamo i na taj način pokušavamo doprijeti do javnosti”, izjavio je novinarima Radonja.

Iako još uvijek nisu dobili saglasnost za protestnu šetnju ulicama Istočnog Sarajeva, radnici “MOFAS-a” dobili su podršku gradonačelnika Ljubiše Ćosića koji je izjavio danas da će Grad Istočno Sarajevo apsolutno stati iza radnika MOFAS-a i podržati ih, jer gašenjem ovog preduzeća gasi se metalska industrija na području Istočnog Sarajeva.

„Mislim da predstavnici Ministarstva privrede i preduzetništva Republike Srpske moraju uspostaviti kontakt sa većinskim vlasnicima i dogovoriti da se u što skorijem roku nastavi proizvodnja u MOFAS-u, naglasio je Ćosić i dodao da i dodao da je ovo veoma ozbiljan problem.

SPIN Info je prvi pisao o skorašnjim problemima radnika “MOFAS-a” ukazavši, prije svega, predstavniku lokalne zajednice na čijoj teritoriji se fabrika nalazi i koji je pokrenuo ideju o premještanju pogona na drugu lokaciju načelniku opštine Istočno Novo Sarajevo Jovanu Katiću, o ozbiljnosti problema i neophodnosti zajedničke borbe za očuvanje proizvodnje, ali i radnih mjesta.

Autor: Sanja Vasković

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *