Пет. дец 8th, 2023

Napadače na redakciju portala Hercegovina.info sankcionisati po hitnom postupku

Udruženje Umbrella, koje okuplja 13 istraživačkih nezavisnih medija, osuđuje napad na redakciju portala Hercegovina.info, te zahtijeva od MUP-a, Tužilaštva i Suda Hercegovačko-neretvanske županije, da hitno istraže i sankcionišu slučajeve zastrašivanja vlasnika ovog portala, ali i cijele redakcije.

 

Privatni automobil vlasnika portala Hercegovina.info Marija Ćosića noćas je po treći put bio na meti „nepoznatih osoba“, te ovaj vandalski čin rezanja guma nožem predstavlja očigledan pokušaj zastrašivanja i ućutkivanja redakcije portala.

 

Podsjećamo javnost, ali i nadležene policijske i pravosudne organe Hercegovačko-neretvanske županije da je ovo jedan u nizu napada, pritisaka, ali i otvorenih prijetnji prema redakciji portala Hercegovina.info u poslednjih nekoliko mjeseci, na koje još uvijek nema adekvatne reakcije, niti procesuiranja napadača.

 

Jasno je da atmosfera nekažnjivosti napada na novinare, nedovoljna efikasnost i posvećenost pravosuđa u procesuiranju prijetnji i napada na novinare, te neadekvatne kazne za počinioce ohrabruju napadače na novinare i šalju poruku javnosti da je to prihvatljiv način ponašanja. Pozivamo istražne organe, tužilaštva i sudove u BIH da prihvate dio odgovornosti za stvorenu atmosferu i percepciju da je dozvoljeno udariti, vrijeđati i prijetiti novinarima, te da ovakve postupke sankcionišu po hitnom postupku.

 

Sve češći agresivniji i direktniji napadi i pritisci na novinare/ke u BiH, posebno na one koji se bave istraživačkim novinarstvom, predstavljaju ozbiljnu prijetnju slobodi mediji, sa nesagledivim posljedicama po sigurnost medijskih djelatnika, kao i potkopavanjem temeljenih vrijednosti demokratije.

 

Udruženje Umbrella sa svojim članicama daje punu podršku redakciji portala Hercegovina.info u borbi za nezavisno istraživačko novinarstvo, te poziva nadležne institucije HNK-a da zaštite novinare i procesuiraju napadače!

 

Inforadar.ba

Interview.ba

Impulsportal.net

Spin-portal.info

eTrafika.net

Gerila.info

Direkt-portal.com

Capital.ba

Hercegovina.info

Infoveza.com

Tačno.net

Fokus.ba

Žurnal

https://www.hercegovina.info/vijesti/bih/ponovno-radio-noz-novi-napad-na-redakciju-portala-hercegovina-info/210580/

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *