NAŠ STAV: Neopravdanost plaćanja komunalne naknade

Ni dvije godine nakon što smo pisali o neosnovanosti naplaćivanja komunalne naknade na području pojedinih dijelova opština u sastavu Grada Istočno Sarajevo, kada je u pitanju ova stavka ništa se nije promijenilo. Računi za plaćanje komunalne naknade za 2020. godinu dostavljeni su građanima već u januaru ove godine. Da li je praksa i u drugim institucijama da se računi za plaćanje državnih nameta dostavljaju unaprijed ili je famozna izborna godina ubrzala ovaj proces kako bi se prije oktobra u gradsku kasu slilo što više sredstava prikupljenih od ove naknade, pitanje je koje ostaje otvoreno za sada. 

Kada je riječ o samoj Odluci o naplaćivanju komunalne naknade građanima, i zonama gdje se ona primjenjuje i tu je sve ostalo isto. Podsjećamo, u Odluci o komunalnoj naknadi koju je usvojila Skupština grada Istočno Sarajevo stoji da komunalnom naknadom plaćamo za: čišćenje javnih površina, održavanje i uređenje javnih zelenih površina, odvođenje atmosferskih padavina, održavanje saobraćajnica, vodovod i kanalizaciju, električne PTT mreže, grijanje, javni gradski i prigradski prevoz, pogrebne djelatnosti. Odluka se odnosi na građevinske zone jedan, dva, tri i četiri.

Zakon precizira da jedinice lokalne samouprave same određuju osnov i mjerila na osnovu kojih se naknada utvđuje, a visina naknade, odnosno novac koji građani izdvajaju iz svog džepa za objekte zajedničke komunalne potrošnje trebala bi da zavisi od stepena opremljenosti naselja komunalnim objektima i kvaliteta i standard komunalnih proizvoda i usluga.

Iako je prije dvije godine načelnik opštine Istočna Ilidža Marinko Božović rekao da se zalaže za korigovanje odluke Grada o komunalnim naknadama, u smislu da svi građani plaćaju naknadu na osnovu stepena opremljenosti komunalnom infrastrukturom, na zalaganju je i ostalo, budući da ova Odluka nije korigovana. 

Ono što je porazna činjenica jeste da se za dvije godine u smislu infrastrukturnog razvoja i kvaliteta i standarda ništa nije promijenilo! Kao primjer naveli smo dio ulice Ravnogorska, opština Istočna Ilidža, gdje uprkos obećanjima, planovima, sporazumima i planiranim projektima još uvijek nije riješen problem javne rasvjete, otpadnih voda, nema trotoara… Slično je i u drugim dijelovima grada Istočno Sarajevo koji su neosnovano obuhvaćeni ovom Odlukom, pa opet postavljamo pitanje gradskim vlastima: Šta to građani konkretno plaćaju?

Kada je riječ o preraspodjeli sredstava od komunalne naknade, došlo je do neslaganja između gradskih vlasti i pojedinih opština u sastavu grada koje su nezadovoljne trenutnom preraspodjelom koja iznosi 85% novčanih sredstava Gradu, a 15 % opštinama i zalažu se za jednaku raspodjelu, odnosno 50% Gradu koliko i opštinama.

Ono što je novina kada je riječ o gradu Istočno Sarajevo jeste da je nedavno Narodna skupština RS usvojila novi Zakon o gradu Istočno Sarajevo koji predviđa direktan izbor gradonačelnika.  Ukoliko dođe do promjene vlasti na nivou grada, budući da je ovaj zakon predložio klub poslanika SNSD-a, kao i to da se načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo Ljubiša Ćosić iz SNSD-a zalaže za promjene u vezi komunalne naknade, pitanje oko osnovanosti plaćanja komunalne naknade za pojedine dijelove opština postavićemo ponovo novoj strukturi gradskih vlasti.

Piše: Sanja Vasković


Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *