21/02/2024

NAŠ STAV: Zašto je nasilje postalo društveno prihvatljivo?

Taman kada smo pomislili da smo kao evropsko (barem geografski) društvo sazreli da uspostavimo demokratski sistem i parlamentarizam, pokazalo se da su najniži oblici prisilne vladavine ipak bliži ovim balkanskim plemenima.

Nedavno se u Republici Srpskoj, odnosno u najvišem zakonodavnom tijelu ovog entiteta, gdje treba da sjede izabrani predstavnici naroda sa zajedničkim ciljem unapređenja uslova života svih građana manjeg entiteta, desio incident. Ministar unutrašnjih poslova RS udario je jednog od narodnih poslanika. Imena i stranačka pripadnost u ovom slučaju su najmanje važni. I umjesto osude nasilja dešava se njegova promocija.

Na mitingu opozicionih poslanika u Bratuncu održanom večeras pojavili su se transparenti, odnosno majice sa likom počinioca nasilja u skupštini i veličanje njegovog djela. “Lukač, ruka ti se pozlatila”, samo je jedna od parola kojom smo civilizacijski zakoračili stotinu godina unazad, a građani Republike Srpske pokazali da privrednu, kulturnu ali i vrijednosnu propast ovog društva sami svojim postupcima pospješuju.

Neupitno je da je čitav civilizacijski razvoj protkan nasiljem i ratovima koji se i danas dešavaju u različitim dijelovima svijeta, a izazvani su voljom manjinskih interesnih grupa. To je nešto što je činjenica. Međutim, porazno je to da se nasilje u bilo kojem obliku, prema bilo kome i bilo kada NE OSUĐUJE! Ne postoji dovoljno dobar razlog za nasilje. Ne postoji opravdanje.

Autor: Sanja Vasković

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *