Пет. дец 8th, 2023

Nastavljen rat paljanskih funkcionera za novac OC „Jahorina“

Sukob paljanskih funkcionera putem nabavki OC „Jahorina“ i dalje ne jenjava, pa je tako ovog puta preduzeće „Stanišić“ iz Pala koje je u vlasništvu porodice Aleksandra Stanišića, direktora „Elektrodistribucije“ Pale i predsjednika regionalnog odbora DEMOS-a, oborilo tender OC „Jahorina“ za nabavku robe za održavanje mašina i opreme u tehničkoj bazi.

Pojašnjenja radi, unutar SNSD-a u Palama je aktuelan sukob dvije frakcije, od kojih jednu podržava tamošnji DEMOS.

Stanišić nezadovoljan izborom najpovoljnijeg ponuđača

Nezadovoljan odlukom o izboru najpovoljnijeg ponuđača za nabavku robe za održavanje mašina i opreme „Stanišić“ se žalio tvrdeći da je Olimpijski Centar prekršio Zakon o javnim nabavkama BiH tvrdeći da OC nije osnovano obrazložio kako je realno i moguće da se ponuđena cijena od 6.190 KM umanji za 85,46 odsto tokom e-aukcije, te da im je  prihvatljiva ponuda od 900 maraka za materijal čija je procijenjena vrijednost 6.200 KM.

Kancelarija za razmatranje žalbi BiH je usvojila žalbu „Stanišića“ jer je, prema njihovim riječima, Olimpijski centar pogrešno protumačio odredbe Zakona o javnim nabavkama, te da nije adekvatno pojasnio nepriodno nisku cijenu nakon okončane e-aukcije. 

CAPITAL je ranije pisao da je „Stanišić“ nedavno poništio tender OC, a za izgradnju adrenalinskog parka „Poljice“ vrijedan oko 820.000 KM sa obračunatim porezom. 

Pomenuto preduzeće se tada žalilo na tehničke specifikacije nabavke tvrdeći između ostalog da su pojedine odrede te specifikacije nejasne i neprecizne, te da na osnovu njih nije moguće pripremiti ponudu na stvarno konkurentskoj osnovi. 

Firma „Stanišić“ je tada osporila navode koji se odnose na obilježavanje mjesta za temelj stuba, skidanje asfaltnog sloja, iskop nosivog sloja, isporuku potrebnog materijala za izradu AB temelja, zatrpavanje temelja sa nabijanjem i odvozom viška materijala…

I tada je Kancelarija, kako je već napomnuto, usvojila žalbu i poništila tender. 

Cenić: Interesi pokreću sve segmente društva

Ekonomista Svetlana Cenić u izjavi za CAPITAL ističe da se u partije ulazi radi interesa, te da ljude u partijama rukovodi interes, tako da ni ne čudi situacija na Jahorini. 

„Interes upravlja njima i jedino on je vječan, nema veze sa ideologijom, niti bilo čime. Mi smo samo taoci raznih stranačkih i unutarstranačkih interesa. Tako nam je na apsolutno na svakom polju i na svemu što dotaknu vladajuće elite, odnosno vladajuća garnitura jer mogu jer upravljaju budžetima, sredstvima, firmama, upravljaju životom, a upravljaju i smrću što vidimo iz pandemije“, istakla je Cenićka. 

Kako navodi, svuda odlučuju dilovi i interesi bilo da su entitetski, međuentitetski ili državni. 

„Primjer dila na državnom nivou je nova zgrada UIO, a ovo na Jahorini je već riječ unutarpartijskog interesa. Jedino što nam preostaje je da napravimo stranačko interesno stablo da bismo mogli razumjeti te odnose“, naglasila je Cenićka. 

Sukob Jugovića i Stanišića sa Elekom

Već neko vrijeme načelnik opštine Pale Boško Jugović i Aco Stanišić, koji su u bliskim rodbinskim vezama, u sukobu su sa predsjednikom Nadzornog odbora OC „Jahorina“ Nedeljkom Elekom.

Elek je ranije optuživao Jugovića da rasprodaje zemljište po Jahorini, iako je, kako je tada istakao, strateškim planom sa Vladom RS dogovoreno da se to ne radi.

Gostujući na OSM televiziji Elek je rekao kako opština Pale nekontrolisano i bez dogovora sa ostalim strateškim partnerima prodaje parcele po Jahorini.

Takođe, kako je CAPITAL ranije pisao Elek i Jugović su i ulaganje u hotele na Jahorini, investitora „Galens invest“ i „Batagon International“, iskoristili za međusobni politički obračun i za borbu ko će biti kandidat za načelnika opštine Pale na proteklim Lokalnim izborima, a ko direktor „Elektrodistribucije“.

Kako bi smirio stranačke vojnike srpski član Predsjedništva BiH i predsjednik SNSD-a Milorad Dodik posjetio je Pale početkom prošle godine, nakon čega je skob smanjen, ali očigledno ne i ugašen.

To se vidjelo i na primjeru kada je objavljena informacija u medijima iz Srbije da je Aco Stanišić jedan od ključnih saradnika Veljka Belivuka, zvanog Velja nevolja.

Stanišić i rukovodstvo DEMOS-a iz Istočnog Sarajeva to je oštro demantovalo tvrdeći da je u pitanju namještena priča pojedinaca iz opozicije i OC „Jahorina“.

IZVOR: CAPITAL/ Bojana Ninković

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *