Nemojte, ipak, narod potcjenjivati

Lokalni Izbori u Bosni i Hercegovini, ekonomski siromašnoj zemlji gdje je ovo događaj od izuzetne važnosti jer je politika postala unosan biznis, a ne oblast unapređenja svakodnevnog života povjerenog određenim kandidatima za koje mislimo da će najbolje zastupati naše interese, su prošli!

Sumiraju se utisci, analiziraju rezultati, iznose političke prognoze i opipava puls javnosti za naredne opšte izbore. Sveukupni rezultati izbora pokazali su da iako je Bosna i Hercegovina u nekim segmentima društva duboko zagazila u kriminal i korupciju i svoje građane podredila strahovlašću, da narod ove zemlje ipak želi promjene. Iako sa zakašnjelom reakcijom, spreman je kazniti sve one koji se godinama igraju sa njihovim sudbinama, i koji su ih doveli do ruba egzistencije.

Narodu je ipak dosta bahatosti funkcionera na svim stranama. U prelomnom trenutku skoro apsolutne vlasti najjače političke partije u Republici Srpskoj SNSD-a, koja godinama suvereno vlada i dobro uvezanom mašinerijom drži sve konce u rukama, pokazalo se ipak da gladni građani i te kako smiju da se drznu i poruče vlasti “možeš sta hoćeš, ali ne i dokle hoćeš”.

Da narod nije  kaznio samo SNSD-ovu bahatost i sprovođenje sile pokazuje i Grad Istočno Sarajevo gdje su odlučno sa vlasti skinuli PDP i SDS koji godinama vladaju na nivou Grada. Mjesto novog gradonačelnika osvojio je kadar SNSD-a, narod želi promjene, narod daje šansu. U opštinama gdje su vrijedno radili načelnici su podržani, gdje je opozicija ponudila loše kandidate loše je i prošla. Pokušaji obmanjivanja javnosti i veliki novci uloženi u kampanju ipak nisu prevarili narod, barem ne u obimu u kojem se očekivalo da se u ovoj zemlji sve može kupiti, iako je očigledno da je kupovina glasova i ove izbore bila aktuelna.

Stanje je još uvijek daleko od idealnog, izborne manipulacije, licemjerstvo, kupovina glasova i ucjene i dalje su dio našeg izbornog procesa, ali su pokazani zubi birača ozvaničili početak promjena i pokazali političarima da se nije igrati sa gladnim i obespravljenim masama. Možda se javnost dovoljno ne razumije u politiku, ideologije i političke i ekonomske strategije političkih partija, možda i stvara kult ličnosti funkcionera, ali i te kako dobro osjeti glad i nepravdu.

 Zaustavljanje apsolutne dominacije jedne partije u Republici Srpskoj i uspostavljanje približno ujednačene konstelacije snaga osigurava viši stepen sloboda i ljudskih prava (ako o njima uopšte možemo i razgovarati).

Narod je progovorio, anonimno progovorio i upozorio da za dvije godine može doći do promjene vlasti, i to ne zbog sposobnosti opozicije koja se godinama rasipa, suptilno ili javno radi za vlast, već zbog vlasti koja beskrupulozno misli da se u državi uspostavljenoj atmosferom straha i zavisnosti može vječno vladati. U pojedinim opštinama, glasači su dali šansu politički anonimnim kandidatima samo da bi pokušali promijeniti nešto. Iako SNSD i dalje ima odlične rezultate, lokalni izbori trebali bi biti alarm za obazrivije odluke i političke procjene ukoliko ova stranka želi da ostane vodeći politički faktor u Republici Srpskoj.

Zato, dragi političari, nikad ne potcjenjujte svoje glasače, moć narodnih masa je ogromna, iako to još uvijek nisu dovoljno shvatili jer se njima organizovano upravlja, ali i te kako za bahatost znaju da kazne one koji imaju sve, kada oni nemaju ništa.

Nezadovoljstvo je kao zvijer, namoćna kada se rodi, strašna kad ojača” napisao je Meša Selimović.

Autor: Sanja Vasković

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *