Нед. дец 3rd, 2023

Nevenka Marilović položila zakletvu i odmah zatražila „bijeli hljeb“

Nevenka Marilović iz Zvornika koja je juče položila zakletvu i započela poslanički mandat u Narodnoj skupštini Republike Srpske odmah poslije svečane zakletve podnijela je Administrativnoj komisiji Narodne skupštine RS zahtjev za zasnivanje profesionalnog statusa koji će joj omogućiti da ostvari pravo na šestomjesečnu platu nakon isteka mandata ili tzv. bijeli hljeb.

 

Predsjednik Administrativne komisije Slavko Gligorić kaže za CAPITAL da svaki narodni poslanik koji zasnuje radni odnos i stekne profesionalni status ima pravo na tzv. bijeli hljeb poslije isteka mandata.

 

„Svaki narodni poslanik nakon što položi zakletvu izjašnjava se u kojem statusu će biti i Administrativna komisija o tome donosi rješenje. Nevenka Marilović ima pravo da zatraži zasnivanje radnog odnosa i profesionalni status, jer je to njeno pravo. Ukoliko to uradi, ona praktično automatski stiče pravo na tzv. bijeli hljeb po okončanju mandata“, kaže Gligorić.

 

Nevenka Marilović će u skupštinske klupe kao poslanik SDS-a, jer joj je mandat dodijeljen nakon što je oduzet Kostadinu Vasiću koji ga je 2018. godine osvojio kao kandidat SDS-a. Ono što je specifično je što CIK BiH za samo nekoliko dana ili preciznije 1. novembra treba da objavi zvanične rezultate ovogodišnjih opštih izbora, a novoizabrani poslanici bi prema dosadašnjoj praksi do 20. novembra trebali da preuzmu sertifikate i tada zvanično prestaje mandat aktuelnom sazivu NSRS.

 

To praktično znači da će Nevenka Marilović imati pravo na šestomjesečnu poslaničku platu ili „bijeli hljeb“, iako nije zaradila nijednu punu poslaničku platu, jer nije bila poslanik ni punih mjesec dana. Plata profesionalnog poslanika sa paušalom, minulim radom i svim ostalim prinadležnostima iznosi oko 3.000 KM, tako da će Marilovićeva u narednih šest mjeseci iz budžeta inkasirati oko 18.000 KM.

 

IZVOR: Capital/Darko Momić

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *