21/02/2024

Nijedan poslanik iz RS u Parlamentu BiH nije glasao za smanjenje otpremnine!

Prijedlog poslanika Damira Arnauta na sjednici održanoj 16. januara, da se otpremnine parlamentarcima, ministrima i članovima Predsjedništva BiH ograniče na 10 hiljada KM nije dobio podršku u Predstavničkom domu Parlamenta BiH.

Prijedlog nije usvojen jer je 20 poslanika glasalo protiv, dok je 15 bilo “za” uz četiri suzdržana. Zanimljivo je da nijedan od poslanika iz Republike Srpske koji sjede u Predstavničkom domu Parlamenta BiH nije glasao “ZA”!

Predlagač Damir Arnaut rekao je za Klix.ba kako je degutantno da u ovoj zemlji postoji 20 ljudi koji smatraju da je otpremnina od 35.000 KM uredu, a kamoli da se radi o pola Parlamenta. Arnaut je predložio da se maksimalna otpremnina smanji sa 35.000 na 10.000 KM.

 Klix.ba došao je u posjed zapisnika o glasanju o ovom prijedlogu gdje se jasno vidi da niko iz Republike Srpske nije glasao za smanjenje otpremnina. Dakle, protiv su bili: Nebojša Radmanović, Adil Osmanović, Nenad Nešić, Jakov Galić, Snježana Novaković Bursać, Obren Petrović, Dragan Bogdanić, Sanja Vulić, Ljubica Miljanović, Mira Pekić, Branislav Borenović, Dragan Mektić, Mirko Šarović. Na sjednici nije bio prisutan Nenad Stevandić.

Zaposleni u institucijama BiH imaju pravo na otpremninu prilikom odlaska u penziju u visini svojih šest ostvarenih neto plata isplaćenih u proteklih šest mjeseci ili šest prosječnih mjesečnih neto plaća iz prethodne godine u BiH, ako je to za njega povoljnije, bez obzira na visinu ostvarene plate koju zaposleni ima.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *