Novac za reprezentaciju troši se u lounge barovima, bazenima i luksuznim hotelima

Institucije i ustanove širom države troše stotine hiljada KM na reprezentaciju – restorane, barove, bazene, banje, cvijetne aranžmane i poklone. Čak će i lokalno preduzeće za upravljanjem vodovodom hiljade maraka potrošiti u pivnici i lounge baru.

Ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković nedavno je rekla kako su građani BiH razmaženi, kao mjernu jedinicu uzimajući prostor oko institucija BiH oko kojeg nema beskućnika.

Dok dio razmaženih građana živi u teškom siromaštvu, institucije i ustanove širom države troše stotine hiljada KM na reprezentaciju – restorane, barove, bazene, banje, cvijetne aranžmane i poklone.

To što državna ministarstva koja ugoste visoke zvaničnike ili turističke organizacije imaju visoke izdatke za reprezentaciju donekle je i razumljivo, ali BiH je država u kojoj će lokalno preduzeće koje se bavi upravljanjem vodovodom i kanalizacijom bez problema potrošiti hiljade KM u pivnicama i lounge barovima. A koliko je u BiH nivoa vlasti, javnih ustanova, preduzeća, zavoda i instituta… i svi imaju pravo na novac za reprezentaciju.

 

Four seasons i Maksumić

 

Na čelu Ministarstva pravde FBiH je Mato Jozić. Omiljeni restorani: Four Seasons i Lovac u Sarajevu, Maksumić i Kovačević u Jablanici. Prošle godine za ovu namjenu ministar Jozić i njegovi službenici potrošili su 15 hiljada KM.

 


Troškovi Ministarstva pravde FBiH

 

Skromno u odnosu na Grad Zvornik koji za ove namjene na raspolaganju ima čak 60 hiljada KM! Kada već navodimo ovaj grad, Akcionarsko društvo Vodovod i komunalije iz Zvornika potrošilo je skoro pet hiljada KM. Neki od objekata u kojima su nastali računi su Pivnica Lovac, Stari kotlić, Lounge bar Studio 19.

U državi u kojoj je nezaposlenost jedan od glavnih problema, Zavod za zapošljavanje RS-a dok odigra svoju važnu ulogu potroši skoro 24 hiljade KM. Najviše vole Soho caffe, hotele Termag i Jet set, motel Barka i Privrednik (Kula). Razmaženi, vole i luksuzne hotele – odsjedaju u hotelu Cortyard, za šta se izdvoji i do osam hiljada KM. Osim 24 hiljade za hranu i piće, Zavod je platio i skoro 18 hiljada KM za troškove smještaja. Ukupno 42 hiljade KM.

 

Dio računa Zavoda za zapošljavanje RS-a

Troši se i na državnom i entitetskim nivoima: Ministarstvo civilnih poslova BiH potrošilo je skoro 27 hiljada KM, Ministarstvo finansija BiH i trezora skoro 18 hiljada. Republička uprava za geodetske poslove RS skoro 16, Ministarstvo privrede RS-a 10 hiljada. Federalna vlada 4.500.

U Fondu zdravstvenog osiguranja RS-a pojednostavili su stvari, pa su 20 hiljada KM odvojili za korištenje u SUR Znak pitanja.

Sredstva za reprezentaciju imaju i gradovi, općine, kantoni i kantonalne ustanove. Institut za sigurnost hrane u Zenici potrošio je 10 hiljada, Opština Čelinac – skoro 12 hiljada, Općina Banovići više od 16 hiljada.

 

Dio računa Ministarstva civilinih poslova

Pisali smo prošle godine da je Ministarstvo za ljudska prava BiH u vrijeme pandemije, dok su ugrožene kategorije o kojima bi također trebali brinuti živjele ispod granice siromaštva, na jelo i piće potrošilo 40 hiljada KM. Za to im je trebalo samo sedam mjeseci.

I to u objektima Majstor za pivo, Konoba kod Mačka, Restoran Toplik, Debela Berta, Motel Konak Trebinje, Bar Sunce, Restoran Rumeni, Restoran Staza Jahorina, Ribarska priča, Rafting klub Drina-Tara, Rajska vrata Jahorina, Kulin dvor, Sunnyland, Karting klub, Služba za zajedničke poslove institucija BiH. Da značajan broj objekata nije bio zatvoren zbog pandemije, vjerovatno su mogli bolje i više.

Izvor: zurnal.info

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *