Novi potres kod Nevesinja! Koja su područja u BiH najpodložnija podrhtavanju tla?

Zemljotres jačine 3,8 stepeni Rihterove skale potresao je jutros BiH, a epicentar je bio u Nevesinju.

Mrežom seizmoloških stanica Republičkog hidrometeorološkog zavoda zemljotres je evidentiran 5.23 časova.U centralnoj zoni izmjereno je pet do šest stepeni Merkalijeve skale, sa epicentrom u regionu Nevesinja. Podrhtavanje tla se osjetilo na širem području Hercegovine, Sarajeva, Dubrovnika, te Dalmaciji i Crnoj Gori, prenosi Srna.

Trajanje razorne snage potresa je od nekoliko sekundi do najviše jednog minuta. Potresi velike jačine mogu izazvati materijalne štete i odnijeti ljudske živote na veoma velikim udaljenostima od epicentra.

Bosni i Hercegovini je zemlja koja spada u seizmički relativno aktivnu zonu. Posebno zanimljiva u ovoj oblasti je planina Treskavica gdje je registrovana epicentralna zona veoma snažnih potresa, po čemu je ova planina dobila i ime. Na područjima BiH , prema istorijskoj arhivi, javljali su se potresi magnitude veće od 3,0 stepena po Rihterovoj skali.

Na osnovu istraživanja seizmičkih događaja na ovom području, gdje su relativno slabi potresi svakodnevni, došlo se do zaljučka da se u narednih 50 godina na teritoriji BiH mogu očekivati potresi maksimalnog intenziteta do 7 stepeni Merkalijeve skale. Zemljotresi tog intenziteta izazivaju materijalna oštećenja na građevinskim objektima, uglavnom bez ljudskih žrtava. Međutim, za vremenski period od 100 i više godina, prema ovim prognozama, može doći do razornih potresa u jugoistočnom i sjeverozapadnom dijelu BiH (područje Trebinja, Neuma, Banjaluke i planine Trskavice) koji mogu izazvati ogromne materijalne štete na građevinskim objektima i odnijeti mnogo ljudskih života, prenosi radiosarajevo.ba.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *