Novinari napustili javnu raspravu u Istočnom Sarajevu: Sloboda mišljenja ne može biti krivično djelo

Novinari iz cijele Bosne i Hercegovine došli su u Istočno Sarajevo da iskažu svoje protivljenje represivnom zakonu kojim RS kriminalizuje klevetu.

 

Novinari su danas u Istočnom Sarajevu ponovo napustili javnu raspravu o izmjenama krivičnog zakonika Republike Srpske kojim se kriminalizuje kleveta, i to nakon što su predali zahtjev da se ovaj zakon povuče iz procedure.

 

IZVOR: Fokus

 

Na isti način postupili su i u Banjoj Luci prije sedam dana, kada je veći dio novinara napustio salu Narodne skupštine Republike Srpske u kojoj je održana prva javna rasprava.

 

Sloboda mišljenja ne može biti krivično djelo”, poručili su novinari.

Svoj bunt iskazali su majicama sa natpisom “Stop kriminalizaciji klevete i uvrede”, a zabranjeno im je unošenje materijala, letaka i transparenata u salu.

 

“Novinari nemaju potrebu raspravljati na ovu temu. Zakon treba povući. Novinar sam od osamdesetih godina prošlog vijeka i jasno u ime svojih kolega poručujem da sloboda mišljenja ne može biti krivično djelo. Slobodno novinarstvo je osnovno pravo svakog demokratskog društva”, izjavila je novinarka Senka Kurt.

 

 

Novinari iz cijele Bosne i Hercegovine došli su u Istočno Sarajevo da iskažu svoje protivljenje represivnom zakonu kojim RS kriminalizuje klevetu

Nakon Istočnog Sarajeva i Banje Luke, javne rasprave planirane su i 16. maja u Bijeljini te dan poslije u Trebinju.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *