Novinari za svoj rad ne moraju tražiti dozvolu vlasti i policije

Nedavni verbalni napad i prijetnje sarajevske policije novinarki Nidžari Ahmetašević izazvali su reakciju OSCE misije u Bosni i Hercegovini.

Misija je na svom zvaničnom twitter nalogu upozorila da novinari za svoj rad ne trebaju dozvole policije i vlasti.

“Povodom napada na novinarku Nidžaru Ahmetašević u Sarajevu, #OSCEBiH podsjeća da novinari imaju pravo da fotografišu, snimaju, prave bilješke, promatraju, rade intervjue i/ili prave izvještaje, a da, pri tom, ne moraju tražiti dozvolu od vlasti ili policije,” stoji na zvaničnom tviter nalogu Osce misije u BiH.

Kako piše portal eTrafika u tekstu od 17.06. policijski službenici verbalno su napali novinarku Nidžaru Ahmetašević te joj prijetili prekršajnom prijavom zato što je snimala brutalno postupanje policije prema migrantima i izbjeglicama na ulici u Sarajevu.

“Pokazala sam im svoju novinarsku akreditaciju, ali je nisu htjeli prihvatiti kao validan dokument, već su mi tražili dozvolu za rad.” izjavila je za eTrafiku novinarka Ahmetašević.

Prema indeksu slobode medija u svijetu Bosna i Hercegovina je u 2020. godini rangirana na 58. mjestu.

“Polarizirana politička klima, obilježena stalnim verbalnim napadima kreirala je neprijateljsko okruženje za slobodu medija” piše u objašnjenju ovogodišnjeg ranga Bosne i Hercegovine u globalnom indeksu organizacije Reporteri bez granica.

IZVOR: VOA

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *