Novinski naslovi- dno medijskog dna

Pročitajte neke od najzanimljivijih…

Sklonost medija senzacionalizmu nije novost, a savremeno sajber novinarstvo ruši temelje i zadatke klasičnog novinarstva i važnost njegove uloge u razvoju svakog društva. Nesankcionisanje medijskih “ispada”, dezinformacije, klevete i laži ne podliježu skoro nikakvim zakonima i zabranama. Danas se svako  može okititi epitetom novinara, ne shvatajući breme i odgovornost koju ova profesija nosi sa sobom. Svako može napisati vijest a da ona ne podliježe nikakvim sankcijama, “novinar” ne odgovara nikome (ako ne računamo vlasnike medija), izuzev sopstvenim etičkim nahođenjima. 


Novinski naslovi koji bi trebalo u jednoj rečenici da jasno i nedvosmisleno predstave suštinu određenog teksta, danas samo služe da privuku čitaoce da pročitaju neku vijest, i  pretvorili su se u najkomičnije izjave suprotne zdravom razumu ili nude čitaocima “krv” samo da “otvore” vijest. U svakom slučaju, dotakli smo dno medijskog dna, a javno mnjenje svakodnevno ponižavamo naslovnim stranama novina. Još veći problem predstavlja to što senzacionalizam i ostali neprijatelji novinarstva nisu odlika samo tabloida, već sve češće onih medija koji trebaju biti stubovi odgovornog novinarstva, i nedvosmisleno  služiti građanima.

Izdvojili smo neke od novinskih naslova koji su slika i prilika društva u kojem živimo. Društva apsurda i poremećenih vrijednosti. Naslove je izdvojila grupa “Pošasti novinarstva”. Počinjemo sa politikom naravno, pa tako smo mogli da pročitamo “Nikad neiskreniji intervju Ivice”. Onda i pravo stanje oko najavljenog poskupljenja struje “Struja će poskupjeti ali će biti jeftinija”, nemoj da neko kaže da mu nije jasno.

Crna hronika, omiljeni dio svih nas, gdje glumimo istražioce, sudije, policajce, morališemo i zahvaljujemo Bogu što se nismo našli u toj rubrici, pa nema veze ako nas političari malo kraduckaju, neka smo živi i zdravi. Dakle: “Otac Dunje Ilić, Jovan, oduzeo je sebi život 21. septembra u stanu na Zvezdari, a veruje se da je počinio samoubistvo.” Pa, vrlo vjerovatno. Ako ne znate kako se kaže za muškarca koji se bavi prostitucijom, pomoći će vam ovaj naslov “Uhićen prostitutak”.

Naslov “Vagina Marine Abramović kapija američkog imperijalizma” nije jasan ni samom autoru pa ga nećemo ni komentarisati. “ Poznata pevačica zatekla svog poznatog verenika u zagrljaju poznate ljubavnice”, jako primamljivo i jasno rečeno primjećujemo. Pokušavajući da dočaraju kako ubrzani razvoj tehnike i tehnologije može imati i pogubna dejstva po čovječanstvo “novinari” su nam vrlo deskriptivno objasnili “5G mreža će nas uništiti! Ceo svet će se pretvoriti u miktotalasnu peć… A tek da znate šta se sve još sprema, pa ljudi će se krčkati ko sarme!”

Slijede vijesti iz sporta “Bolton s  Klasnićem na klupi zaustavio Man.Utd., Tevez zabio majci za rođendan”, “Tumbaković odlučio da malo tumba”. Za  kraj ostavljamo apsolutni hit, naslov nedavno objavljen u Srbiji “Drama u Njujorku! Devojčica (16) se rasplakala pred Vučićem: Kao da je Sveti duh izabrao svog portparola“.

Do čitanja.

Pripremila: Sanja Vasković
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *