22/02/2024

Objasnite građanima, hoće li doći do poskupljenja struje ili ne?

Centralna tema u Republici Srpskoj posljednjih dana tiče se poskupljenja struje. Kako i ne bi bila, s obzirom da su obaveze koje plaćamo državi itekako visoke u odnosu na prosječne plate i penzije, iako nam konstantno statističkim podacima mažu oči o povećanju plata, smanjenju broja nezaposlenih i slično.

 Da li će poskupiti struja u Republici Srpskoj, koliko, kojim potrošačima, pitanja su na koje većina stanovništva još uvijek ne zna odgovore. Pozicija i opozicija konstantno iznose oprečne stavove. A mediji, u zavisnosti od uređivačke politike, prenose stavove jednih, odnosno drugih. Ako premijer tvrdi da struja neće poskupiti, nekom računicom za 86% stanovništva, zašto opozicija organizuje proteste? I svi ti performansi na kraju udare po džepu obične građane.

Želimo da preslikamo način poskupljenja iz Srbije gdje postoje tri tarife. Prema tome, potrošnja do 500 kilovata imaće istu cijenu. Cijena za potrošnju od 500 do 1.000 kilovata biće veća, dok će za potrošnju veća od 1.000 kilovata cijena biti tržišna“, pojasnio je Višković, odgovarajući na pitanje novinara o najavljenom poskupljenju električne energije. On je naveo da je “Elektroprivreda Republike Srpske” dobila zadatak od Vlade Srpske da izvrši i sanaciju i transformaciju svog poslovanja.

(S tim što nije jasno zašto od Srbije ne preslikamo neke druge mjere ekonomske politike, recimo u slučaju lijekova, koji su u Republici  Srbiji jeftiniji nego u Republici Srpskoj.)

S druge strane, opozicija nam poručuje da struja neće poskupiti ako izađemo na proteste najavljene za večeras u parku “Mladen Stojanović” u Banjoj Luci. Opozicionari tvrde da je to njihov način da izvrše pritisak na nadležne da do poskupljenja struje ne dođe. S tim što nije zabilježemo da se u našoj zemlji nakon određenih protesta nešto promijenilo, jer svi ovi građanski oblici priska na vlast, umjesto mirnih demokratskih rješenja donijela su etiketiranja onih koji se protestima pridruže. Ali izgleda da su protesti jedini način da građani izraze svoje nezadovoljstvo u okviru sistema dobro organizovanog i zatvorenog samo za promovisanje ličnih interesa vladajuće manjine.

Taman pred objavljivanje ovog teksta objavljena je najnovija vijest da je vlast u Republici Srpskoj poklekla pred pritiskom i da poskupljenja neće biti, ali do najavljenih protesta hoce, pa prosudite kome vjerovati.

Elektroprivreda RS


Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *