Obornici vlasti i koalicije u SO Istočno Novo Sarajevo za godinu dala predložili samo dvije inicijative

U toku 2023. godine Skupština opštine Istočno Novo Sarajevo održala je 11 sjednica, odnosno deset redovnih i jednu svečanu sjednicu. Izvještaj o radu Skupštine opštine, koji se ove godine po prvi put našao pred odbornicima, pokazao je nerad lokalne skupštine, odnosno neaktivnost i nezainteresovanost odbornika vlasti i koalicionih partnera za problema građana. S druge strane, odbornici opozicije na svakoj skupštini uputili su barem jednu inicijativu ili odborničko pitanje.

 

Piše: Sanja Vasković

 

Dio projekta okolišnog upravljanja (MEG) čiji je cilj doprinijeti demokratizaciji lokalne uprave u BiH je i opština Istočno Novo Sarajevo. Od 31 opštine ili grada koji su dio projekta vrijednog preko 13 miliona USD kojim se nudi finansijska podrška najbolje rangiranim lokalnim zajednicama učesnicama projekta, prema ukupnoj analizi iz 2022. godine, opština Istočno Novo Sarajevo zauzela je tek 29 mjesto.

 

Diskusija u lokalnoj skupštini tokom 2023. skoro da nije ni bilo s obzirom da se odbornici većine, predvođene SNSD-om skoro nikada nisu javljali da bi raspravljali o problemima građana koji su ih izabrali, što pokazuje i Izvještaj o radu Skupštine opštine u prošloj godini.

 

Kada je riječ o odborničkim pitanjima i prijedlozima samo su Aleksandra Damjanović (SNSD) i Ognjen Delić (DEMOS) postavili pitanja koja se tiču postavljanja ležećih policajaca u Topliku odnosno semafora u Hilandarskoj ulici.

 

S druge strane, opozicija u lokalnom parlamentu nakon pridruživanja DNS-a vlasti svedena je na tri odbornika SDS-a. Stefan Ignjatović, Bosiljka Dunjić i Natko Sudžuka bili su aktivni tokom sjednica Skupštine opštine. Zajedno su protekle godine postavili 18 pitanja. Ticala su se izgradnje pozorišta, studentskog doma, popravke puta, djece sa poteškoćama u razvoju, problema radnika Doma zdravlja i slično. Stefan Ignjatović bio je najaktivniji odbornik.

 

Jedno pitanje postavio je i bivši član SNSD-a, a odnedavno odbornik DNS-a Dejan Šešelj.

 

 

Ono što je takođe problematično u radu Skupštine opštine Istočno Novo Sarajevo jeste neodgovaranje na pitanja odbornika, što je često odbornik Ignjatović kritikovao za skupštinskom govornicom.

 

Iako je zvanični izvještaj koji je uradila služba Skupštine opštine pokazao činjenično stanje i aktivnost odbornika to nije spriječilo načenika opštine Jovana Katića da svojevremeno optuži opoziciju da ne iznose nikakve prijedloge.

 

Takođe, netransparentnost rada lokalne skupštine ogleda se u nedostupnosti skupštinskog materijala medijima i javnosti, te time što ne postoji direktan prenos skupštine.

 

Ipak, na kraju ovog izvještaja naveden je zaključak da je “Skupština opštine Istočno novo Sarajevo radila u skladu sa Zakonom o lokalnoj samoupravi i Statutom opštine Istočno Novo Sarajevo, kojima su definisani poslovi i  nadležnosti skupštine opštine kao predstavničkog organa, organa odlučivanja i kreiranja politike opštine Istočno Novo Sarajevo”.

 

Skupština opštine Istočno Novo Sarajevo broji 19 odbornika.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *