22/02/2024

OC Jahorina – Poslovi za stare znance

Olimpijski centar Jahorina proveo je postupke nabavki alkoholnih, bezalkoholnih pića, kafe, toplih napitaka i srodnih proizvoda, te usluga organizacije događaja ”Fashion weekend Jahorina”, a algoritam portala PratimoTendere je ove nabavke označio rizičnim.

 

Piše: Branka Mrkić/Pratimo tendere

 

Ugovor za nabavku alkoholnih, bezalkoholnih pića, kafe, toplih napitaka i srodnih proizvoda u vrijednosti preko milion KM dobila je firma Nedomex logistika. Prema pisanju Capitala, ova kompanija je u vlasništvu Jovane Vukadin, koja je u srodstvu sa Milenkom Elekom. Milenko Elek je, piše dalje Capital, u bliskim rodbinskim vezama sa Nedeljkom Elekom, predsjednikom Nadzornog odbora OC Jahorina.

 

Ali i bez ove povezanosti, sama tenderska procedura je prilično problematična. Zbog nekoliko uočenih propusta, portal Pratimo tendere ovoj nabavci dodijelio je crvenu zastavicu.

 

Prvi od njih je taj što ugovorni organ u vrijeme raspisivanja tendera još uvijek nije objavio planske dokumente za 2023. na Portalu javnih nabavki, što je u suprotnosti sa Zakonom o javnim nabavkama.

 

Osim toga, s obzirom da je kriterijum za ocjenu ponuda ekonomski najpovoljnija ponuda, podkriterijumi za ocjenu ponuda se u značajnoj mjeri odnose na nefinansijske aspekte (odgođeni rok plaćanja 30%). Nabavka nije podijeljena ni na lotove, a uneseno obrazloženje zašto nije podijeljena na lotove nije adekvatno.

 

U samom postupku ugovorni organ zaprimio je žalbu, pa je tenderska dokumentacija naknadno mijenjana. U postupku je dostavljena samo jedna ponuda.

 

Fashion Weekend za odabranu firmu

 

Paralelno sa ovom nabavkom, naš portal rizičnom je ocijenio i nabavku istog ugovornog organa koja se odnosi na organizovanje manifestacije Fashion Weekend Jahorina.

 

Procijenjena vrijednost ove nabavke je 300 hiljada KM bez PDV-a, a dva su osnovna razloga zbog kojih je Pratimo tendere i ovoj nabavci dodijelio crvenu zastavicu.

 

Naime, uslovi kvalifikacije i tehničke specifikacije u tenderskoj dokumentaciji ukazuju na to da postoji mogućnost diskriminacije ponuđača. Također, u postupku je izjavljena žalba.

 

Sam događaj podrazumijevao je muzički i modni program, branding, marketing i promociju. U tehničkoj specifikaciji vrlo detaljno su pobrojane tražene performanse, čak do ugla zakrivljenja led ekrana.

 

O organizovanju ovog događaja pisali smo i prošle godine, ali upada u oči činjenica da je u odnosu na 2022. suma koju OC Jahorina izdvaja za ovu manifestaciju višestruko porasla. Prošle godine planirano je 96 hiljada KM, a ove 300 hiljada bez uključenog PDV-a.

 

Baš kao i ove godine, i tada smo upozoravali da je opis opreme koja se treba koristiti tako precizno određeno – kakvi LED ekrani su potrebni, da binski element mora biti proizvod renomiranog proizvođača, minimalno 200 cm visok, nosivosti od min. 750 kg po metru kvadratnom, dok bina mora biti veličine minimalno šest kvadratnih metara. Dalje, precizirani su konstrukcija, električni podizači tereta, procesor signala, „RA“ sistem, pojačivač signala, mikrofoni, rasvjeta… Sve jasno upućuje na nezakonito „crtanje tendera“ riječima.

 

Pravi je kuriozitet da je u tenderskoj dokumentaciji precizirano tokom tri dana moraju biti angažovani voditelji Aleksandar Hršum ili Nataša Petrović. Inače, Nataša Petrović je vlasnica agencije Signature, koja redovno dobija poslove od OC Jahorina, pa je vrlo vjerovatno da će dobiti i ovogodišnju organizaciju Fashion Weekenda.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *