22/02/2024

Og gradonačelnika Ljubiše Ćosića novih 6.000 KM za ATV

Građani Istočnog Sarajeva u prošloj godini izdvojili su više od 20.000 maraka javnog novca Alternativnoj televiziji, privatnom mediju koji se odavno dovodi u vezu sa porodicom Dodik. Novac ATV-u su, osim Grada Istočno Sarajevo, uplatile i opštine Pale i Sokolac čiji su načelnici iz, ili bliski vladajućoj partiji, o čemu je SPIN Info ranije pisao.

 

Piše: Sanja Vasković

 

I ove godine gradonačelnik Ljubiša Čosić odlučio je najmanje transparentnim postupkom, direktnim sporazumom, dodijeliti novac građana Alternativnoj televiziji bez obzira što Grad ima gradsku Radio- televiziju Istočno Sarajevo kojoj su umanjena izdvajanja iz budžeta Grada.

 

 

Podsjećamo, u izjavi za SPIN Info gradonačelnik Ćosić priznao je krajem prošle godine da opštine na čijem čelu je SNSD, ili imaju skupštinsku većinu, na neki način moraju izdvojiti sredstva baš za ovaj medij.

 

” Mi se trudimo da podržavamo našu gradsku RTV, ali kao gradska uprava imamo obavezu da sarađujemo sa drugim medijskim servisima, to činimo neću reći nerado, ali činimo zato što moramo, jer smatramo da je samo komercijalno poslovanje uslovljeno principom davanja zauzvrat koji se dobivaju određene vrste promotivnih segmenata vezanih za grad”, priznao je gradonačelnik i napomenuo da je prošla vlast podrzavala finansijski BN, i da je to je politika jednog rukovodstva ovo drugog.

 

 

Da su direktni sporazumi jedan od najnetransparentnijih postupaka javnih nabavki, smatra i Damjan Ožegović, viši istraživač i saradnik za pravne poslove Transparency International BiH.

 

“Iako je riječ o malim iznosima, ‘cijepajući’ nabavke, odnosno nedozvoljenim dijeljenjem predmeta nabavke na manje cjeline kako bi se izbjegla primjena odgovarajućeg postupka se može postići svrha dijeljenja veće količine novca sa više direktnih sporazuma. Na ovaj način se zaobilaze procedure i bez ikakve konkurencije i bez ikakvog javnog nadmetanja se ugovori zaključuju direktno sa preferiranim ponuđačem. To je naročito izraženo kod teško procjenjivih nabavki usluga, gdje se iste ili slične usluge podvode pod različite nazive, izbjegavajući dakle primjenu redovnih tenderskih procedura za nabavke većih vrijednosti”, komentarisao je tada Ožegović za naš medij.

 

 

Samo prošle godine, „A Media“, firma iza koje stoji ATV, kao i ATV, sa institucijama, javnim ustanovama i preduzećima sklopile su ukupno 29 ugovora, vrijednosti oko 600.000 KM.

 

Bez obzira što nema dovoljno finansijskih sredstva za završetak započetih projekata, i što bez pomoći Vlade Republike Srpske ne može biti realizovan nijedan pompezno najavljen projekat, novca za ATV i firme bliske vlasti uvijek mora biti.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *