Пет. сеп 22nd, 2023

Oko 60 budućih ljekara volontira u UKC-u: I studenti medicine u borbi protiv korone

Oko 60 studenata završnih godina Medicinskog fakulteta u Banjaluci pridružili su se svojim budućim kolegama ljekarima i drugom medicinskom osoblju Univerzitetskog kliničkog centra (UKC) Republike Srpske u borbi protiv virusa korona.

Predstavnik studenata Medicinskog fakulteta u Banjaluci Stefan Kremenović izjavio je da je šezdesetak studenata uglavnom pete i šeste godine prije nekoliko dana pokazalo inicijativu za volontiranje. Studenti volontiraju u Klinici za infektivne bolesti, kovid odjeljenjima i u Urgentnom centru.

– Studenti pomažu svim zdravstvenim radnicima tako što su preuzeli na sebe dio administrativnog posla koji oduzima najviše vremena, prisustvuju vizitama i mogu da nauče specifične stvari vezane za pandemiju – kazao je Kremenović.

Istakao je da su maksimalno zaštićeni i da nemaju mogućnost da se zaraze za vrijeme volontiranja navodeći da će ova kativnost trajati dok bude zainteresovanih studenata i potrebe za ovakvim angažmanom.

Direktor UKC-a RS Vlado Đajić rekao je da zdravstveni sistem u RS ima budućnost i građani ne treba da brinu navodeći da su se studenti brzo uklopili u posao.

– Pozivam sve mlade ljude da daju svoj doprinos da apeluju na starije i da se oni pridžavaju svih mjera kako bi smanjili broj oboljelih u RS, a on je u posljednjih par dana prevelik i u ovom trenutku imamo preko 450 pacijenata u UKC i preko 50 na respiratorima i 200 koji zahtjevaju kiseoničku podršku – rekao je Đajić.

Prema njegovim riječima, pored 450 pacijenata zaraženih virusom korona u UKC RS smješteno je još 700 pacijenata koji nisu zaraženi i za njihove potrebe angažovane su dvije trećine zaposlenih u UKC-u.

IZVOR: Glas Srpske

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *