Okončan osmogodišnji stečaj RAOP-a, povjerioci ostali praznih džepova

Nakon punih osam godina okončan je stečaj u preduzeću “Energoinvest – Rasklopna oprema“ od kojeg povjerioci, zbog nedostatka stečajne mase, nisu uspjeli naplatiti više od 13 miliona KM.

 

Stečajni upravnik Vlade Simović rekao je za CAPITAL da je kompletna imovina prodata prije otvaranja stečajnog postupka i da su oni tokom stečaja uspjeli da naplate nešto po osnovu datih kredita radnicima i određenih potraživanja.

 

„Stečajna masa je bila oko 390.000 KM i iz nje je namireno oko 30 odsto potraživanja iz višeg isplatnog reda, dok povjerioci opšteg isplatnog reda, čija potraživanja iznose više od 13 miliona, nisu uspjeli ništa da naplate“, rekao je Simović.

 

Kazao je da je ostao upravni spor koji RAOP vodi protiv Vlade RS i Investiciono – razvojne banke (IRB) RS zbog niske procjene prodate imovine ovog preduzeća, ali da ne očekuje nešto posebno ni od tog spora s obzirom na to da su ga izgubili i na prvom i na drugom stepenu.

 

„Spor je bio i pred Vrhovnim sudom koji ga je zbog nekih procesnih radnji vratio na ponovno odlučivanje. Ostavili smo taj spor kako se više ne bi trošila stečajna masa“, kazao je Simović.

 

On je pojasnio da je spor pokrenut zato što su u RAOP-u smatrali da je loše procijenjena vrijednost pokretne imovine koju je Poreska uprava, koja je imala hipoteku, ustupila Vladi RS.

 

“Ta imovina je poslije sva prodata kao sekundarna imovina. Ko je prodavao i kako nije nam poznato. Ukoliko bi dobili taj spor, koji je vrijedan 13 miliona KM, onda bi bilo mogućnosti da se namire povjerioci opšteg isplatnog reda“, rekao je on.

 

Stečaj u „Energoinvestu“ otvoren je 30. maja 2014. godine, a prije toga, početkom 2013. godine, sva pokretna i nepokretna imovina preduzeća je zaplijenjena od strane Poreske uprave RS koja je imala založno pravo.

 

Imovina je prodata u izvršnom postupku 2013. godine kada su je kupili ruski investitori.

 

Rusi su za te potrebe u Banjaluci registrovali preduzeće “Elektroinženjering”, koje je kasnije kupio Milan Keserović, zet predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH Zorana Tegeltije.

 

„Elektroinženjering“ je na imovini RAOP-a registrovao preduzeće pod nazivom „Energoinvest – Elektroenergetska oprema“ (EeOp) koje je napravilo dugove i završilo u stečaju.

 

IZVOR: Capital

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *