Сре. дец 6th, 2023

Ombudsmeni načelniku opštine Istočno Novo Sarajevo: Bez odlaganja odgovoriti na zahtjev portala Spin info

Institucija Ombudsmena za ljudska prava naložila je Opštini Istočno Novo Sarajevo u preporuci od 09. marta ove godine da bez odlaganja podnositeljici tužbe, odnosno glavnoj i odgovornoj urednici portala SPIN Info Sanji Vasković odgovori na podneseni Zahtjev za slobodu pristupa informacijama koji je u ime portala podnijela još u avgustu prošle godine, a vezano za pojedinosti oko zakupa parkirališta na području ove opštine.

 

U preporuci se navodi da načelnik Opštine Jovan Katić ima rok 30 dana da postupi po preporuci, te obavijesti Instituciju o preduzetim aktivnostima na njenoj realizaciji.

 

Opština Istočno Novo Sarajevo: Riječ je o zloupotrebi Zahtjeva o pristupu informacijama

 

U ranijim obrazloženjima Ombudsmenima iz opštine su naveli da je u konkretnom slučaju,  gdje je SPIN portal u interesu javnosti tražio Ugovor o zakupu parkinga, te zapisnike sa licitacije, riječ o zloupotrebi Zahtjeva za slobodu pristupa informacijama.

 

Kako Ombudsmenima pojašnjavaju ne postoji nikakvo davanje u zakup parkinga, posebno nema licitacije o naplati parkinga. Opština navodi da je navedeni portal objavio tekst dana 26.08.2022. godine i da je iz tog teksta jasno vidljivo da je autor teksta upoznat o svim detaljima”, navodi se u preporuci i dodaje i to da nije podnesen Zahtjev od strane fizičkog lica (?!) iako je sasvim jasno da svaki građanin  novinar, medij ima pravo pristupa informacijama od javnog značaja.

 

SPIN Info: Namjernim ignorisanjima pokušavaju nam se uskratiti normalni uslovi za rad

 

Navedena objašnjena Opštine u vezi našeg Zahtjeva za slobodu pristupa informacijama su očigledno kršenje zakona i rezultat ranijih pritisaka i uskraćivanja informacija našim novinarima što je apsolutno nedopustivo etiketiranje i pritisak na medije koji postavljaju pitanja koja se načelniku Katiću očigledno ne sviđaju. Bez obzira na svakodnevne opstrukcije vezano za naš rad, nastavićemo informisati građane kako i na koji način se troše njihove pare”, stav je naše redakcije.

 

Portal SPIN info prvi je ukazao na netransparentnost prilikom dodjele u zakup javnih parkirališta privatnoj firmi, na osnovu Odluke Skupštine opštine Istočno Novo Sarajevo.

 

Iako su mjesecima ignorisali naše zahtjeve i pitanja vezano za ovu temu, trudili smo se istinito i objektivno obavještavati građane o ovoj temi, o kojoj smo napisali niz tekstova u prethodnom periodu.

 

 

Autor: Redakcija

1 thought on “Ombudsmeni načelniku opštine Istočno Novo Sarajevo: Bez odlaganja odgovoriti na zahtjev portala Spin info

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *