29/02/2024

Omladinske organizacije u BiH najčešće su produžena ruka vlasti

Nakon usvojenog Nacrta zakona o kriminalizaciji klevete u RS kojim će se pokušati ućutkati oni koji nisu po mjeri vladajućih struktura u Republici Srpskoj, predsjednik Milorad Dodik najavio je i Nacrt zakona o posebnom registru i javnosti rada neprofitnih organizacija. Njime je predviđeno, između ostalog, regulisanje “političkog djelovanja neprofitnih organizacija”. Međutim, u isto vrijeme u krovnoj omladinskoj organizaciji Republike Srpske (OsRS) nalaze se istaknuti članovi SNSD-a, među kojima je i poslanik iz Prijedora Ognjen Vukojević.

 

Statutom Udruženja građana “Omladinski savjet Republike Srpske” propisano je da je to dobrovoljna, nevladina, neprofitna asocijacija udruženja građana sa teritorije Republike Srpske.

 

“Omladinski savjet Republike Srpske predstavlja krovnu omladinsku organizaciju koja je osnovana na neodređeno vrijeme radi doprinosa poboljšanju položaja mladih i ostvarivanja ciljeva iz svih oblasti omladinske politike.”

 

Njihovo djelovanje propisano je Zakonom o udruženjima i fondacijama Republike Srpske, kao i Zakonom o omladinskom organizovanju, a i jedan i drugi decidno navode da : Omladinska organizacija se ne može uključivati, niti angažovati u predizbornoj kampanji političkih partija i kandidata, niti im pružati podršku.

 

 

Sve ovo nije spriječilo člana upravnog odbora OsRS, dakle neprofitne organizacije koja zastupa interese mladih bez obzira na njihov socio- ekonomski položaj, etničku, POLITIČKU ili drugu pripadnost, Ognjena Vukojevića, da na opštim izborima bude kandidat SNSD-a.

 

 

Centralna izborne komisija BiH je krajem prošle godine utvrdila  prestanak mandata Dragoslavu Kabiću u Narodnoj skupštini Republike Srpske i dodijelila mandat sljedećem kvalifikovanom kandidatu sa liste SNSD-a, Ognjenu Vukojeviću.

 

Ni to što je u isto vrijeme narodni poslanik i član organizacije koja zastupa interese mladih bez obzira na političku pripadnost, nije spriječilo Vukojevića da se pojavi na Jahorini ispred mladih socijaldemokrata Prijedor na sastanku predsjednika gradskih/opštinskih odbora mladih sa rukovodstvom republičke organizacije Mladih socijaldemokrata.

 

“Ono što je poseban vjetar u leđa i neizostavan motiv, jeste podrška rukovodstva SNSD-a i predsjednika Dodika, što je vidljivo kroz zastupljenost mladih u Narodnoj skupštini Republike Srpske, lokalnim parlamentima, pozicijama u ministarstvu i organima upravljanja”, objavio je Vukojević na društvenim mrežama nakon sastanka.

 

 

Doduše, i drugi članovi OsRS politički su aktivni pa se postavlja pitanje kakva se poruka godinama unazad šalje mladima u Republici Srpskoj. Dok se u isto vrijeme guše udruženja koja nisu po mjeri vlasti, putem OsRS i sličnih organizacija koja su produžena ruka vlasti, stvara se privid demokratičnosti društva i jednakih prava.

 

 

Predstavnici studenata u službi vlasti, a ne boljeg studentskog standarda

 

Ovakva politika stranačkih vojnika karakteristična je prvenstveno za predstavnike studentskih parlamenta u Srpskoj na dva javna Univerziteta o čemu je SPIN Info ranije pisao.

 

Podsjetimo da SNSD i ostale političke partije godinama vrbuju i upravljaju mladima u pojedinim nevladinim i studentskim organizacijama. Predsjednik Mladih SNSD-a na Palama Boris Škipina je ujedno i predsjednik Saveza studenata Filozofskog fakulteta u Istočnom Sarajevu. On je ujedno i član  UO Univerziteta od kojeg mjesečno dobija naknadu od 500.000 KM.

 

 

Da tako treba rekao je predsjednik SNSD-a Milorad Dodik. Samo angažman u politici omogućava da realizujete svoje ideje.

 

“Možete biti najbolji student ili najbolji stručnjak u nekoj oblasti, ali ako niste u sistemu vlasti, ako niste dio vlasti, sve to može izgledati kao zabluda”, rekao je Dodik prije pet godina na Jahorini tokom MSD-ijade. Osim toga, i predsjednik Unije studenata Uroš Bjelica odnedavno je i savjetnik predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika.

 

Politički angažman studenata ne poznaje entitetsku granicu

 

 

Ovaj fenomen nije svojstven samo za Republiku Srpsku. Slično je i u FBiH gdje su predsjednici Studentskog parlamenta Univerziteta u Sarajevu tradicionalno zastupali interese SDA, a ne studenata. A jedan od najaktivnijih zastupnika SDA u Skupštini Kantona Sarajevo Haris Zahiragić karijeru je počeo kao predsjednik SPUS-a kada je predlagao da se nastava i ispiti ne održavaju za vrijeme molitve islamskih vjernika.

 

I njegov nasljednik Merim Serdarević je krenuo njegovim stopama, prvo studentska organizacija, pa stranka. O liderima SPUS-a nedavno je pisao i portal Fokus u aferi prevare studenata zajedno sa Vladom Kantona Sarajevo.

 

“Merim Serdarević, nedavno izabrani predsjednik SPUS-a i njegova zamjenica Rijana Jusufbegović u ponedjeljak su u kancelariji kantonalnog ministra Muje Fiše ponosno pozirali pred kamerom, a sve nakon što su se složili s nakanom Vlade KS da dvodecenijsku pljačku u GRAS-u pokuša namiriti preko leđa studenata Sarajevskog univerziteta“, pisao je portal Fokus.

 

Ovakvih i sličnih primjera je mnogo. U državi gdje se ne valorizuje znanje, gdje studenti nisu pokretači promjena već puki stranački vojnici, jasno je zašto mladi i sposobni ljudi odlaze i svoje znanje ugrađuju u zamlje zapada.

 

Autor: Redakcija/naslovna fotografija: Omladinski savjet RS. fb

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *