Opština Gacko: Umesto zgrade za mlade parove rekonstruisali grejanje i grade pijacu. Preplaćeno je, tvrdi opozicija

Lokalna vlast u Gacku je odbacila „ključni projekat“ izgradnje zgrade za mlade bračne parove i 500 hiljada maraka dobijenih od Vlade RS preusmerila za izgradnju pijace i rekonstrukciju grejanja u opštinskoj zgradi. No, ni to ne ide glatko. Opozicija u svemu vidi elemente krivične odgovornosti, a postavlja pitanje i gde je 200 hiljada maraka.

 

Piše: Milanka Kovačević/Direkt

 

Rekonstruisani sistem grejanja u zgradi Opštine Gacko je pao na ispitu već u prvoj sezoni. Iako je iz budžeta plaćen 350 hiljada maraka, zimski dani su pokazali da je nedovoljan da zagreje kancelarije. Odbornici opozicije tvrde da je i preplaćen i pitaju gde je 200 hiljada maraka. Načelnik kaže da je sve stvar političke igre i tvrdi da je posao urađen po zakonu i uz saglasnosti ministarstva i fiskalnog saveta.

Da li je 350 hiljada previše?

 

Priča je aktuelizovana na poslednjoj sednici SO Gacko kada je Jelica Bjeković, odbornica SDS-a izrazila sumnju da je rekonstrukcija preplaćena.

 

Rekonstrukcija grejanja preplaćena- odbornica Jelica Bjeković

Ono što je nama privuklo pažnju je da se radi o velikoj cifri- 350 hiljada maraka, bez obzira što se radi o sredstvima i Vlade, odnosno nisu samo iz opštinskog budžeta. Postavili smo odbornička pitanja koja su bila krajnje korektna, bez bilo kakve uvrede. U međuvremenu nije bilo sednica, ali i kada bismo to pomenuli, stekli smo utisak da izbegavaju da odgovore. U oktobru smo poslali urgenciju i u materijalima krajem decembra smo  dobili odgovore na pitanja gde su navedene stavke šta je sve urađeno. Na bazi toga smo napravili specifikaciju i poslali je firmi koja se bavi tim poslovima. Očekivali smo da će cena biti oko 100 hiljada maraka. Jedan kotao je oko 10 hiljada maraka. Kad se sve sabere, dobili smo da je cifra 45 hiljada maraka. Evo, da se poveća i za sto posto i sa maržom i nadzorom, neka je 150 hiljada. Ostavlja prostor da se sumnja gde je 200 hiljada maraka. Možda su oni propustili da napišu sve, ali nemamo odgovor, načelnik je, čak, izbegao da odgovori, sa dela sednice je otišao iako je znao da ćemo pričati o tome“, priča odbornica i dodaje da je ovo tema nakon koje su je sugrađani najviše zvali.

 

Nepoštovanje što je otišao, a ostavlja i prostor za sumnju. Ko nešto krije on beži. Ili ne smatra da treba da mi odgovori. U svakom slučaju, Nije primereno jednom načelniku. Ostavićemo prostor da kaže kako je bilo, da objasni. A onda ćemo videti šta ćemo uraditi kao opštinski odbor“, zaključuje Jelica Bjeković.

 

Milinković: Sve je to politika

 

Načelnik Ognjen Milinković ističe da je sve urađeno u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama, kao i da su imali zeleno svetlo resornog ministarstva i Fiskalnog saveta. Zamerke ocenjuje kao “nameru SDS-a da skupe jeftine politički poeni”

 

Što se tiče grejanja, sprovedena je potpuno javna nabavka. Sve do detalja ima na sajtu javnih nabavki. Oni su dobili sve podatke. E, sad, politički možemo da kažemo moglo je skuplje, moglo je jeftinije. Sve što je urađeno, urađeno je po zakonu o javnim nabavkama, izabran izvođač, sve je urađeno javno i po zakonu. Sve može da se vidi i svako je mogao da ulaži žalbu. I kad je raspisan tender i kad je izabran izvođač. Nikakve žalbe ni prigovora nije bilo“, kategoričan je načelnik i naglašava da su insistirali da zainteresovani, pre preuzimanja tenderske dokumentacije, dođu i pogledaju stanje pa se tek onda jave na tender.

 

Ključ u ruke

Posao rekonstrukcije sistema grejanja u zgradi opštine i KSC je dobilo preduzeće „Grijanjeinvest“ Pale. Vrednost sa PDV-om je nešto manje od 350 hiljada maraka, od čega je opština Gacko uplatila 38,7 hiljada maraka, a 310 hiljada Vlada RS. Ukupna površina na kojoj su radovi izvođeni je 1124 m2  i oko 500 m2 u kino sali. Rađeno je po principu ključ u ruke. Na ugrađeni sistem grejanja data je garancija 2 godine.

 

„Tako je i ispitano tržište, tolike su cene. Čak je i iz Ministarstva finansija ispitano sve, što se toga tiče sve je bilo javno. Kad je u pitanju sama procedura o preusmeravanju sredstava i za to smo dobili suglasnost Ministarstva finansija i Fiskalnog saveta RS“.

 

Iako se skupština o tome nije izjašnjavala, načelnik smatra da je ovaj dom podršku pokazao time što je usvojio Izveštaj o izvršenju budžeta. Podvlači da je sve urađeno u skladu sa zakonom o fiskalnom sistemu RS. Ističe da su zadovoljni odrađenim poslom, a posebno transparentnošću celog procesa.

 

Bez rebalansa sve pada u vodu

Opozicija, sa druge strane, tvrdi da to nije u potpunosti tačno.

 

Ključno je to što nije bilo rebalansa budžeta. To što je usvojen izveštaj o izvršenju ne menja na stvari. Ovakav postupak podleže krivičnoj odgovornosti načelnika“, smatra Radoica Antunović, odbornik PDP-a u SO Gacko.

 

Slaže se sa odbornicom Bjeković da je 350 hiljada maraka za rekonstrukciju sistema grejanja u opštini previsoka cena posebno imajući na umu da su korišteni najjeftiniji materijali.

 

dodatni novac za dodatne radove

Godinu dana nakon potpisivanja ugovora, 8. septembra 2023. objavljeno da su sa preduzećem Astra plan, pregovaračkim postupkom bez objavljivanja obaveštenja,  ugovoreni dodatni radovi na izgradnji nove gradske pijace u vrednosti od 91. hiljade maraka.

 

Iako se nije našlo na spisku predizbornih obećanja, jedan od aduta načelnika Milinkovića u predizbornoj kampanji je bila i izgradnja zgrade za mlade bračne parove.

 

U junu 2021. godine je skupština pokrenula inicijativu za izgradnju ovog objekta nakon što je kabinet načelnika proveo anketu koja je pokazala da je 69 bračnih parova zainteresovano za ovakav projekat. Nisu tada znali ni lokaciju ni kriterijume, ali se moglo čuti da će stimulacija biti oko 600 maraka po kvadratu ili oko 40- 50% od tržišne cene, kao i da će projekat finansijski podržati Vlada RS. Očekivalo se da će u 2022. ona biti završena.

 

U novembru 2021. godine Vlada RS je odobrila pola miliona maraka za izgradnju zgrade, a načelnik Ognjen Milinković je tada rekao da su „prepoznali da je to jedan od ključnih i humanih projekata u našoj maloj opštini što je Vlada podržala“. Deset meseci kasnije je lokalna vlast u Gacku sa ključnog projekta novac preusmerila na druga dva- rekonstrukciju kotlovnice 310 hiljada maraka i izgradnju gradske pijace.

 

Iako su se mogle čuti primedbe da se rekonstrukcija grejanja ne radi u zimskoj sezoni i da pijaca nije prioritet jer se i postojeća svela na nekoliko tezgi, lokalna vlast je krenula u realizaciju.

 

Pijaca u naznakama

 

No, ni sa pijacom stvari ne teku glatko.

 

Radićemo reprezentativnu pijacu sa svim pratećim objektima, parkingom za kamionsku prodaju, zatvorenu prodaju, deo prilagođen za prodaju mleka i mlečnih proizvoda. Imamo sve preduslove definisane projektom i nadamo se da ćemo dobiti značajna sredstva, uskoro ćemo imati informaciju o tome”, rekao je načelnik Milinković u septembru 2021. godine i najavio početak radova za građevinsku sezonu 2022.

 

Izgradnja pijace napredovala do stubova (foto: Direkt)

No, ugovor sa izvođačem- preduzećem „Astra plan“ iz Brčkog je potpisan tek u avgustu te godine. Tada je rečeno da ova investicija od značaja za opštinu iznosi 540 hiljada maraka, da se u potpunosti finansira iz budžeta opštine kao i da je rok za izvođenje radova 60 dana.

 

Od tada je prošla i cela godina, a od pijace su još uvek vidljivi samo stubovi koji štrče.

 

Očekuje se da će sa početkom nove građevinske sezone biti intenzivirani i radovi i da će nova pijaca biti otvorena zgodno, u sklopu izborne kampanje.

 

Što se mladih bračnih parova tiče, umesto nove zgrade, u opštinskom budžetu biće izdvojena sredstva za sufinansiranje kupovine stana. Maksimalan iznos subvencije je 9 hiljada maraka za stan u gradu, dok je za kupovinu ili izgradnju kuće van urbanog područja predviđeni iznos od 15 hiljada maraka.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *