Opština Istočno Novo Sarajevo i SRC “Slavija” opet izgubili- SPIN Info pisao istinu

Nakon što je Osnovni sud u Sokocu donio presudu da navodi iz našeg teksta o SRC “Slavija” ne predstavljaju iznošenje ili prenošenje nečeg neistinitog, iz ove javne ustanove čiji je osnivač opština, uložili su žalbu na presudu sutkinje Mebrure Rosić.

 

Međutim, nakon devet mjeseci Okružni sud u Istočnom Sarajevu odbio je kao nesnovanu žalbu JU SRC “Slavija” da “SPIN Info o svom trošku objavi demant neistinitih navoda u jednim dnevnim novinama”, te troškove nastale štete kao i ostale prateće troškove.

 

Umjesto toga, “Slavija” će, odnosno opština Istočno Novo Sarajevo, uplatiti SPIN Info troškove parničnog postupka.

 

 

Ovim je još jednom potvrđeno da je namjera tužbe za klevetu protiv našeg portala bio pritisak na jedini nezavisni istraživački medij u Istočnom Sarajevu.

 

Zanimljivo je da je u žalbi navedeno da tekst objavljen na našem portalu “označava rukovodstvo dvorane nesposobno i sa namjerom da rade protiv interesa zajednice, smatrajući da je primarna uloga centra ostvarivanje profita”.

 

Podsjećamo, SRC “Slavija” na čelu sa tadašnjim direktor Miloradom Laletom podnio je tužbu zbog pisanje našeg portala da ova javna ustanova posluje s gubitkom od 270.000 KM.

 

U presudi se navodi:

Sud je mišljenja da namjera tužene nije bila da iznese neistinit sadržaj s ciljem da nanese štetu tužitelju, jer se sporni navodi odnose na pitanja od javnog značaja,te je tužena u toku postupka dokazala da je njeno izražavanje u tekstu pod naslovom , ,,SRC Slavija” posluje s gubitkom od 270.000,00 KM” tačno. Navodi tužene u spornom tekstu predstavljaju objektivnu i tačnu  informaciju o poslovanju tužitelja u 2020. i 2021. godini, a što je potvrđeno materijalnim dokazima tužene… kao i iskazom tužene, saslušane u svojstvu parnične stranke, koja je izjavila da je bila prisutna na Skupštini održanoj dana 23.5.2022, godine, kada su iznesene informacije o poslovanju tuzitelja, te se sve informacije iz teksta odnose na pitanja od javnog značaja.

 

Advokat Din Tešić koji je pro bono zastupao medije u ovom slučaju izjavio tada da je presuda donešena u skladu sa zakonom i činjenicama koje su predočene Sudu.

 

Drukčiji ishod nismo ni očekivali kako se radi o tipičnoj zluopotrebi prava koje je imalo za cilj zastrašivanje novinara koji časno obavlja svoj poziv. I ubuduće ćemo ukoliko dođe do sličnih situacija biti na raspolaganju građanima BIH koliko budemo u mogućnosti, dok se situacija u društvu korjenito ne promijeni”, izjavio je Tešić za SPIN Info.

 

Ovo nije jedini vid pritiska na medije u ovoj opštini. Nedavno je načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo Jovan Katić donio rješenje kojim se oduzimaju prostorije koje je koristilo udruženje “SPIN Media” da bi se dodijelili nekom drugom.

 

Sud utvrdio: Navodi SPIN Info u tekstu o SRC “Slavija” predstavljaju objektivnu i tačnu informaciju – SPIN Info (spin-portal.info)

 

 

1 thought on “Opština Istočno Novo Sarajevo i SRC “Slavija” opet izgubili- SPIN Info pisao istinu

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *