Пет. дец 8th, 2023

Opština Istočno Novo Sarajevo po drugi put, pred izbore, najavljuje već obećane projekte

“Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je u Istočnom Sarajevu da će institucije Srpske nastaviti da pomažu razvoj opštine Istočno Novo Sarajevo, kao što su činile i do sada, te najavila izgradnju još jedne škole koja će biti završena za nekoliko godina”, objavila je SRNA u martu 2021. godine kada je predsjednica zajedno sa načelnikom opštine Istočno Novo Sarajevo Jovanom Katićem i lokalnim funkcionerima prošetala opštinom i obišla Parka velikana i lokacija na kojima će biti iskopano jezero i izgrađen vrtić. 

 

Još tada, (mart 2021.) rečeno je da postoji idejno rješenje za vrtić, čija bi izgradnja trebalo da košta oko 1,2 miliona KM, te da će “iduće sedmice biti raspisan javni poziv za izradu glavnog projekta, a potom i za odabir izvođača da bi mališani već iduće godine mogli da usele u novi objekt”.

 

Tekuće 2022. godine mališani nisu uselili u novi vrtić, tačnije njegova izgradnja nije ni započeta.

 

Cvijanović- Katić, mart 2021.

 

Nova osnovna škola i ko zna koje obećanje

 

Osim načelnika Jovana Katića, predsjednice Željke Cvijanović, izgradnju nove osnovne škole u Istočnom Novom Sarajevu najavljivao je i premijer Radovan Višković.

 

“Već od ove godine Vlada Republike Srpske gradiće novu osnovnu školu na području opštine Istočno Novo Sarajevo, jer je postojeća ‘tijesna’. Nije to samo objekat i zgrada. To je život – znak da ovdje žive mladi ljudi, da se ovdje dolazi, ostaje i živi, da se rađa i stvara. Ovdje je budućnost”.

 

Radovan Višković, 9. 6. 2021.

 

S obzirom na to da do kraja 2021. godine nije započeta gradnja osnovne škole u opštini Istočno Novo Sarajevo, portal  Istinomjer je obećanje Radovana Viškovića, dato u junu 2021. godine, ocijenio neispunjenim.

 

No, sve to nije spriječilo lokalne vlasti da ponovo 31. avgusta 2022. godine, ovaj puta sa pomoćnicom ministra za predškolsko i osnovno vaspitanje i obrazovanje Natašom Cvijanović, ponovo najave izgradnju nove osnovne škole.

 

Katić- Cvijanović, avgust 2022.

 

Nakon podrazumijevanog fotografisanja na lokaciji buduće škole, načelnik Katić je po ko zna koji put najavio izgradnju vrtića.

 

“Načelnik je Cvijanovićevu upoznao i sa planovima izgradnje novog vrtić za koji se priprema tenderska dokumentaciju, te da će vrlo brzo biti raspisana javna nabavka za njegovu izgradnju.”

 

Jovan Katić, 31.08. 2022.

 

Jedni đaci vrijede više od drugih?

 

Na jučerašnjem sastanku navedeno je i da je Vlada Republike Srpske obezbijedila 4.5 miliona maraka za izgradnju nove osnovne škole. Da apsurd bude veći, samo par stotina metara od ove opštine nalazi se lokacija na kojoj treba da se gradi zgrada Gimnazije u Istočnoj Ilidži.

 

Iako je opština Istočna Ilidža završila svu potrebnu dokumentaciju, i izradila idejni projekat Gimnazije, Vlada RS nije ispunila svoj dio obećanja, odnosno nisu izdvojena sredstva potrebna za izgradnju ove ustanove.

 

                                             Idejni projekat Gimnazije, odnosno Srednjoškolskog centra Istočna Ilidža, novembar 2019.

 

Zbog čega je to tako, pokušao je objasniti načelnik opštine Istočna Ilidža Marinko Božović.

 

“Škola u Istočnoj Ilidži godinama funkcioniše u prostoru bivše kasarne, u prostoru gdje imamo dvije škole pod jednim krovom. U situaciji kada vlada samo u 2022. godini raspoređuje 240 miliona kapitalnih projekata nije obezbijeđeno ni 10 % sredstava za izgradnju Gimnazije u Istočnoj Ilidži”, rekao je Božović i podsjetio na odluku Vlade RS o raspodjeli sredstava za prioritetne projekte Vlade RS.

 

Novac opštinama na čijem čelu je SNSD

 

Analizom prioritetnih projekata, prema Odluci Vlade Republike Srpske,  dolazimo do podataka da Grad Prijedor ima 7 projekata, Zvornik 2, Milići 2, Jezero 1 projekat, Laktaši 7 projekata, Srbac 6, Petrovac 1, Pelagićevo 1, Vlasenica 3 projekta, Prnjavor 3, Gradiška 2, Rudo 1 projekat , Foča 1 projekat, Čelinac 2 projekta KM, Trebinje 1 projekat, Krupa na Uni 2 projekta, Novi Grad 2 projekta, Pale 1 projekat, Rogatica 2 projekta, Derventa 1 projekat, Sokolac 1 projekat i Banja Luka 1 projekat.

 

Ono što je zajedničko za sve ove lokalne zajednice jeste da načelnici dolaze iz vladajuće partije, odnosno SNSD-a, a u Sokocu i Banjoj Luci SNSD ima skupštinsku većinu.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *