28/02/2024

Opština Trnovo izdaje u zakup zemljište za izgradnju mini hidroelektrane

Skupština opštine Trnovo usvojila je Prijedlog Odluke o davanju u zakup zamljišta za potrebe izgradnje mini hidroelektrane na Hrasničkom potoku na području ove opštine.

Opština Trnovo odavno je žrtva ekocida. Od izgradnje mHE na rijeci Željeznici do nemara za sanaciju divlje deponije “Krupačke stijene” koja je u nadležnosti opštinskog komunalnog preduzeća. Umjesto rješavanja problema i očuvanja životne sredine, Skupština opštine Trnovo, na prijedlog predsjednika skupštine opštine Siniše Golijanina, na Petoj redovnoj sjednici usvojila je Prijedlog Odluke o davanju u zakup zemljišta za izgradnju mHE “Hrasnica” na potoku Hrasnica investitoru “Hidrowind” d.o.o. Trnovo.

Visina cijene zakupnine zemljišta iznosi 0,0055 KM po kilovat satu planirane mjesečne proizvodnje, što znači da će opština Trnovo ovom Odlukom pribaviti korist od oko 6 000 KM godišnje (!) pa se s pravom postavlja pitanje da li je vrijedno uništavanje Hrasničkog potoka zbog iznosa od 6 000 KM godišnje i izgradnje mini hidrelektrane koja će stvarnu dobit donijeti jedino investitoru?

Pitanje je i zašto Opština Trnovo u jeku borbe protiv izgradnje mini hidroelektrana izdaje dozvole za gradnju istih?

Na mjestu gdje je planirana izgradnja mini hidroelektrane već je nekontrolisanom eksploatacijom šuma nestao veliki broj pitkih izvora kojih je nekada bilo čak 365. Kao da nije dovoljno uništavanja, pa se planira gradnja mini hidroelektrane na Hrasničkom potoku!

To bi značilo gubitak vode na Sustavcu, uništavanje ekosistema, a u godinama koje dolaze vjerovatno i problem sa vodosnabdjevanjem sela na području ove opštine. Podsjećamo, sva vodovodna preduzeća u Istočnom Sarajevu posluju sa gubitkom, te je uništavanje izvorišta, kojim je opština Trnovo posebno bogata, pogubno za sve građane Istočnog Sarajeva koji se čak i u zimskim mjesecima suočavaju sa nestašicom pitke vode.

Zanimljivo je i to da je ova tačka koja se tiče zakupa zemljišta za izgradnju mini hidroelektrane na dnevnom redu Skupštine opštine formulisana kao “Prijedlog Odluke o davanju u zakup zemljišta (HIDROWIND)” bez navođenja u koje svrhe će se pomenuto zemljište koristiti. Da li se ovakvom formulacijom htjela izbjeći prijevremena reakcija javnosti?

Postavlja se pitanje za koga rade čelnici opštine Trnovo, za narod ili sitne interese investitora?

Autor: Sanja Vasković

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *