Osuđeni falsifikator Sakib Pleh: Neću podnijeti ostavku, najbitnije je da sam direktor

Sakib Pleh je presuđen jer je falsifikovao diplomu. No, vratio se u fotelju direktora. Ne razmišlja o ostavci, za njega je to završen slučaj. Radnici Biblioteke za slijepa i slabovidna lica šokirani.

 

Sakib Pleh, direktor sarajevske Biblioteke za slijepa i slabovidna lica neće podnijeti ostavku. Ne smatra da bi to bilo moralno.

 

Vratio se na radno mjesto na kojem 18 godina radi s lažnom diplomom.

 

Nakon povratka na posao otišao je na godišnji. Ali je od ponedjeljka ponovo na poslu. I radi užurbano, pa za sutra priprema proslavu 50. obljetnice Biblioteke.

 

Što se mene tiče, meni je to završeno. Ne bih se referisao na te stvari (sudsku presudu, op. aut). Meni je najbitnije da sam ja po Ugovoru o radu direktor Biblioteke, a da je Tužilaštvo u tom predmetu tražilo da se zabrani djelatnost i da je taj prijedlog odbijen. Znači, ja nisam napravio nikakvu grešku vezanu za moju funkciju. Tako da je to konačna presuda – kaže nam Pleh.

 

Ja čuvam i spašavam

 

Na naše pitanje ima li diplomu, je li je u međuvremenu stekao, Pleh odgovara:

 

Kažem Vam, ja sudske presude izvršavam, a ne komentarišem ih.

 

Kad na kraju pitamo da li bi bilo moralno da da ostavku, jer je Općinski sud u Sarajevu presudio da je radio s krivotvorenom diplomom, Pleh odgovara.

 

Ne! Jer mislim da nema potrebe. Sve dok sam upisan u sudski registar kao direktor bez ograničenja, dok se ne pojavi neko ko je osnivač, ko bi mogao rješavati neka pitanja, ja sam tu da spašavam biblioteku, da je čuvam.

 

Tako govori Pleh i priprema za sutra proslavu 50. obljetnice Biblioteke.

 

Radnici su šokirani.

 

On je presuđen, zna se da je predao krivotvorenu diplomu. Sad se bahati. Ponaša kao da je sve u redu. A mi ne znamo na čemu smo. Nemamo plaća – kaže nam jedan od njih.

 

 

Podsjetimo, u presudi Općinskog suda iz jula ove godine, a koja je postala pravosnažna 31. oktobra je navedeno:

 

– Sakib Pleh je kriv što je dana 22.11.2018. godine u Sarajevu, općina Centar, svjestan da upotrebljava lažnu javnu ispravu i htijući to, Ministarstvu za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo predao ovjerenu kopiju krivotvorene diplome o završenom Pravnom fakultetu u Titogradu u Crnoj Gori broj: 10567 9-85 od 08.02.1986, zajedno sa prijavljenim obrazcem na javni konkurs za izbor i imenovanje predsjednika školskog odbora JU Osnovne škole „Aneks“ raspisan od strane Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade KS dana 19.11.2018. pod brojem: 11/04-05-37812/18, objavljen u Dnevnom Avazu 22.11.2018. te u Službenim novinama Federacije BiH br. 94/18 od 23.11.2018, iako je znao da se radi o krivotvorenoj diplomi i da Pravni fakultet nikad nije završio.

 

Radnici: Mi smo taoci

 

No, i pored ove presude Pleh smatra da treba nastaviti obnašati odgovornu javnu funkciju, bez obzira što ima tek srednju stručnu spremu i što je osuđivan.

 

Radnici strahuju da Biblioteka, koja je jedna od sedam institucija čije finansiranje nije regulisano zbog toga što nije jasno određen osnivač, neće imati dovoljno projekata jer institucije koje rade po zakonu neće moći dodjeljivati novac osuđenom licu.

 

Čitao je ono što njemu odgovara. Nijednom nije rekao da mu je diploma oduzeta. Rekao je i da presuda nema veze sa Bibliotekom – govore radnici za Interview.ba.

 

Uposlenici Biblioteke ne žele govoriti pod punim imenom i prezimenom, iako nam je njihov identitet poznat, jer strahuju od odmazde, a prema tvrdnjama uposlenika Pleh je već počeo sa osvetom.

 

Vratio se da uništi ustanovu, a i nas sa njom – dodali su.

 

 

Pleh je osuđen uslovno na godinu i po dana zatvora i ukoliko ne počini novo krivično djelo u naredne tri godine presuda se neće izvršiti, ali radnici kažu da je sada ugled Biblioteke narušen, a donatori su već rekli kako neće finansirati osuđenika u direktorskoj fotelji.

 

Šta kaže Tužilaštvo KS

 

Radnici ističu i kako Pleh ima još aferima. Navode kako je za poslove koje obavljaju uposlenici plaćao ogroman novac trećim licima, te da je ugovorima o djelu ugrozio egzistenciju radnika.

 

Zbog tih ugovora smo mi ostajali bez plata, do toga da domar-vozač ima veću platu od knjižničara, tonske snimateljice… – dodaju.

 

Iz Tužilaštva Kantona Sarajevo za Interview su potvrdili da optužnica za zloupotrebu položaja i kriminala protiv Pleha ne postoji, ali je predmet otvoren.

 

Predmet se nalazi u fazi provjere navoda iz prijave. Dakle, poduzimaju se radnje kako bi se utvrdilo da li ima elemenata krivičnog djela – navela je portparolka Tužilaštva KS Azra Bavčić.

 

UO se nije sastao 18 godina

 

Pred zaključenje ovog teksta stiglo je i saopćenje radnika, koji ističu da se Upravni odbor Biblioteke nije sastao 18 godina.

 

Pored problema sa statusom i finansiranjem, dodatno je naš rad otežala pravosnažna presuda direktoru Sakibu Plehu zbog falsifikovanja diplome Pravnog fakulteta. Zbog nepostojanja Upravnog odbora bilo je normalno da je Sakib Pleh sam podnio ostavku. On bi trebao učiniti sve da bi Biblioteka nastavila sa radom. Ali on to ne želi. Svoje postupke pravda činjenicom da ga nema tko smijeniti. Poslove direktora obavlja od 2004. godine, a našim aktima je predviđeno da direktor može biti samo osoba sa VSS-om što je ovom presudom Sakibu Plehu oduzeto. Na Tužilaštvu KS Sakib Pleh ima otvoren predmet zbog zloupotrebe položaja i kriminala – ističu oni.

 

 

Biblioteka se, dodaju, nalazi u veoma teškom stanju. Prostor u kome je smještena je neuvjetan, a i u tuđem je vlasništvu. Oprema je zastarjela, a radnici platu svake godine ne primaju po par mjeseci.

 

Uz sve to i problem falsifikovanja diplome odgovorne osobe nanio je veliku štetu ustanovi koja slijepim i slabovidnim osobama svakodnevno pruža usluge, obezbjeđujući knjige u njima prihvatljivim tehnikama – navodi se u saopštenju.

 

IZVOR: Interview/ S. KARAICA – S. TOMIĆ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *