29/02/2024

Otkrivena prevara: Fiktivno prijavljivali radnike da bi dobili šumu

Šume Republike Srpske isključiće iz raspodjele trupaca za ovu godinu 41 preduzeće jer je otkriveno da su prevarom pokušali da sklope ugovor sa ovim javnim preduzećem. 

 

Naime, kriterijumima koji se primjenjuju od 2019. godine jedan od osnovnih uslova da drvoprerađivači mogu učestvovati u raspodjeli je da imaju minimalno pet zaposlenih radnika.

Oni koji to nisu ispunjavali, a htjeli su da se dokopaju državne šume su neposredno prije javnog poziva prijavljivali radnike kako bi od Poreske uprave Republike Srpske dobili potvrdu, da bi ih odmah po izdavanju potvrde, odjavljivali.

U “Šumama Srpske” kažu kako je tim činom prekršena Odluka Vlade Srpske, zbog čega sa istima neće biti potpisan ugovor o kupoprodaji trupaca.

Količine koje su ovim privrednim subjektima pripale po Raspodjeli trupaca za 2023. godinu biće ponuđene na prodaju putem licitacije, na nivou organizacionih dijelova iz kojih je planirano snabdijevanje kupaca”, navodi se u rješenju Šuma RS.

 

 

Sekretar Udruženja šumarstva i prerade drveta pri Privrednoj komori Republike Srpske kaže da je u ovom slučaju riječ o “lovcima u mutnom, te da je naknadna kontrola vid borbe protiv nelojalne konkurencije.

Pojasnio je zašto je uslov za ugovor sa “Šumama” pet zaposlenih radnika.

Postrojenje za primarnu preradu drveta se ne može organizovati bez pet radnika. To je minimum za jednu smjenu. Ispod toga je neodrživo”, kaže Šinik.

Kako bi se u budućnosti spriječile zloupotrebe, on predlaže da se na javni poziv “Šuma” mogu prijaviti samo ona preduzeća koja su u toku cijele godine imala pet zaposlenih.

Podsjećamo, “Šume” su krajem prošlog mjeseca objavile spisak preduzeća sa kojima će biti zaključeni ugovori za ovu godinu.

Nakon što su rang liste postale dostupne, brojni drvoprerađivači su najavili žalbe.

IZVOR: CAPITAL: D. Tovilović

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *