Otvoreno pismo predsjedniku Dodiku: Samovolja lokalnih moćnika onemogućuje dostojanstven život vatrogasaca

Mnoge vatrogasne jedinice sa područja Republike Srpske skoro godinu dana bore se za ostvarivanje prava na povećanje plate zagarantovano izmjenama Posebnog kolektivnog ugovora za zaposlene u jedinicama lokalne samouprave.

 

U borbi za svoja prava najglasniji su bili trebinjski vatrogasci koji su zbog tužbi Gradu Trebinju dobili premještaj na druga radna mjesta ili disciplinske postupke, za vatrogasce u Istočnom Sarajevu nema novca u gradskoj kasi, dok će njihove kolege iz Vlasenice ostati bez posla, jer je načelnik ove nerazvijene opštine Mićo Kraljević odlučio ukinuti TVJ Vlasenica. Povod za ovakvu odluku je to što su vatrogasci podnijeli Tužbu protiv načelnika, jer nije želio da im isplati plate u skladu sa zakonom i Kolektivnim ugovorom.

 

Članovi Udruženje profesionalnih vatrogasaca- spasilaca Republike Srpske ovim povodom odlučilli su se obratiti predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku. U otvorenom pismu navode da će za prostor površine 234km2, sa 38 naseljenih mjesta i preko 11 000 stanovnika koji je ostao bez profesionalne zaštite od požara, za ugrožavanje života ljudi i materijalnih dobara odgovarati načelnik, lično.

 

“Iz kojeg razloga se toleriše samovolja načelnika/gradonačelnika, njihov revanšizam prema pojedinim vatrogascima/spasiocima i čitavim vatrogasno- spasilačkim jedinicama, samo iz razloga zato što su vatrogasci- spasioci zatražili svoja Zakonom stečena prava? Zašto dozvoljavate i gledate po strani da institucije i inspekcijski organi ostaju gluvi na nesprovođenje Zakona, a koji su donošeni upravo od zakonodavnih organa Republike Srpske? Mislite li da je diskriminacija vatrogasaca- spasilaca poruka koju bi naša djeca i unučad trebala da shvate kao ‘Idite iz Republike Srpske, da vas ne zadesi sudbina očeva i djedova’, pitaju vatrogasci aktuelnog predsjednika.

 

 

Ogorčeni vatrogasci za nesprovođenje Zakona i, kako kažu, šikaniranje, premještaje i otpuštanje vatrogasaca krive i starješine vatrogasno- spasilačkih jedinica.

 

” Do kada će pojedine starješine vatrogasno- spasilačkih jedinica da rade na štetu svojih vatrogasaca- spasilaca, samo iz razloga što imaju dobre plate i moraju biti dobri sa načelnikom/gradonačelnikom?”

 

Na kraju, iz Udruženja profesionalnih vatrogasaca/spasilaca napominju predsjednika Dodika da se politika zajedništva ne može provoditi otkazima, premještanjima i slično, jer to nije patriotizam niti ponašanje koje je u skladu sa nacionalnim interesima.

 

Skupština opštine Vlasenica je na sjednici održanoj 16. decembra ove godine donijela Odluku o ukidanju Teritorijalne- vatrogasne jedinice Vlasenica.

 

 

Autor: Sanja Vasković

1 thought on “Otvoreno pismo predsjedniku Dodiku: Samovolja lokalnih moćnika onemogućuje dostojanstven život vatrogasaca

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *