Пет. дец 1st, 2023

Pacijenti u Srpskoj gube zdravlje u redu za pregled

Čekati mjesecima na pregled, koji za pojedine pacijente život znače postalo je više pravilo nego izuzetak u Banjaluci, gradu u kojem se nalazi najveća i najznačajnija zdravstvena ustanova u RS.

 

Spisak pregleda na koje oboljeli moraju čekati je dugačak i obuhvata razne vrste oboljenja, ipak, najviše u oči upadaju oni pregledi koji se odnose na onkološke pacijente. U pitanju su pacijenti koji po prirodi oboljenja jednostavno nemaju vremena za čekanje.

Borba sa terminima prati borbu protiv bolesti

Da su liste dugačke potvrđuju i iskustva onih koji žive sa tim oboljenjima. Jedna od njih je i M. Dešić kojoj je 2020. godine dijagnostikovan rak dojke.

Njena priča pokazuje da se ova majka petoro djece od samog početka, osim sa opakom bolešću, bori i da dođe na red za pregled.

„Dešavalo se da sam išla privatno doktoru i sve plaćala, jer nisam mogla čekati na termin u državnoj ustanovi“, kazala je Dešić, koja je naglasila da je čak i operaciju obavila u privatnoj klinici, a ne na UKC RS.

Objasnila je da je u julu 2020. godine biopsija pokazala da se sumnja na malignitet.

„Dakle, to nije bilo potvrđeno, postojala je sumnja, a ipak sam trebala čekati na termin. Ja sam se bojala da čekam, tako da sam skupila novac i u privatnoj klinici obavila hirurški zahvat“, kazala je Dešić i dodala je da je od otkrića oboljenja do operacije prošlo mjesec dana i da je u tom periodu tumor narastao skoro pet milimetara.

Ističe da to najbolje pokazuje da onkološki pacijenti nemaju vremena za gubljenje.

Kaže da u njenom slučaju problemi nisu nestali i danas se liječi, hoda od doktora do doktora, zakazuje preglede i čeka ih.

Objašnjava da je 20. marta išla da se naruči za mamografiju i da je dobila termin tek za 12. septembar ove godine.

„Međutim, to mi u ovom trenutku nije toliko bitno, jer se sumnja na metastaze na kičmi“, kazala je ona i dodala da treba uraditi magnetnu rezonancu, kako bi se moglo ustanoviti kakva je situacija.

I na ovu vrstu pregleda se, prema njenim riječima, dugo čeka. I to zna iz ličnog iskustva.

„Imala sam bolove na strani gdje je bila operacija pa su mi na onkologiji rekli da trebam uraditi magnetnu grudnog koša. U decembru prošle godine sam se naručila i dobila termin za 15. februar ove godine i ja sam taj termin čekala jer, nemam novaca da odem privatno“, rekla je ona i dodala da isti pregled mora ponoviti za pola godine i da je dobila termin 1. septembar.

Iako se radi o pacijentici sa teškim oboljenjem, prepreka u liječenju nije nedostajalo i na drugim poljima.

Početkom marta sam trebala ići na ultrazvuk dojke, zbog kontrole. U januaru sam se htjela naručiti za pregled i dobila termin 26. maja. Oni uopšte ne obraćaju pažnju na to što piše da određenog datuma morate na kontrolu. Medicinska sestra mi je tada rekla „idi privatno“. Ne pitaju da li imamo novca“, kazala je ona i objasnila da je uz pomoć udruženja „Iskra“,  uspjela taj „ultrazvuk odraditi mimo svega kako bi stigla na kontrolu 1. marta“.

„Kao onkološki pacijent nemam nikakvu prednost i iskreno, moje mišljenje je da je cjelokupni sistem katastrofa“, kazala je ona.

konkurs za direktora UKC

Foto: UKC RS

PET/CT pregled dostupan u UKC

Predsjednik Saveza žena oboljelih od raka dojke „Iskra“ Suzana Kekić je rekla da oni pomažu koliko mogu i da intervenišu u hitnim situacijama.

„Kada je u pitanju mamografija, ko ne može čekati na termin, obavlja pregled u privatnoj klinici ili ide u Dom zdravlja Banjaluka“, rekla je Kekić i dodala da u privatnim zdravstvenim ustanovama mamografski pregled košta oko 80 KM.

Još jedna pregled koji koriste onkološki pacijenti je PET/CT.

PET/CT je jedna  od najefikasnijih neinvazivnih dijagnostičkih metoda i primjenjuje se u dijagnostici malignih oboljenja, procjeni širenja bolesti, planiranju radioterapije, procjeni učinka liječenja i u slučajevima kada treba utvrditi da li je masa dobroćudna ili zloćudna.

PET/CT se takođe koristi za identifikovanje epileptogenog fokusa, u neurološkim slučajevima poput Alchajmerove bolesti i za procjenu vijabilnosti srčanog mišića nakon srčanog udara.

Kada su u pitanju PET/CT pregledi Kekić kaže da pacijenti nemaju drugog izbora osim da čekaju.

„PET/CT pregled se ne može obaviti nigdje u Banjaluci van UKC RS i taj uređaj je nabavljen prije neke dvije godine, jer znam da su prije pacijenti išli raditi te preglede u Zagreb ili Split“, napomenula je Kekić.

Red za mamografiju „dug“ tri mjeseca

Da situacija nije nimalo bezazlena i da se čeka na preglede potvrđuju i informacije koje stižu iz zdravstvenih ustanova, a najznačajnija je svakako Univerzitetsko klinički centar RS.

Iz UKC RS su poručili da „rade 24 časa tokom cijele godine kako bi građanima pružili što bolju zdravstvenu zaštitu“.

„Hitna stanja pacijenta se zbrinjavaju odmah, a pacijenti koji su na listi čekanja se raspoređuju po stepenu hitnoće“, kazali su u UKC RS.

Ipak, zvanični podaci ove ustanove pokazuju da se jako dugo čeka na pojedine preglede.

U Zavodu za kliničku radiologiju se najduže čeka mamografija gdje je lista čekanja oko tri mjeseca. Mamografija se kao pregled koristi u otkrivanju raka dojke.

U Zavodu za nuklearnu medicinu i bolest štitne žlijezde lista čekanja za PET/CT je tri mjeseca.

„Za PET/CT se čeka zbog velikog broja pacijenata, koji je značajno veći od mogućnosti snimanja, koje su limitirane dnevnim dozama radiofarmaka. U toku je instalacija novog PET/CT aparata, nakon kojeg će se udvostručiti mogućnost pregleda pacijenata i smanjiti lista čekanja“, kazali su u UKC RS.

Koliko taj pregled može koštati, ako neko želi da ga obavi van RS, o svom trošku najbolje pokazuje komercijalni cjenovnik UKC RS. U zavisnosti koja vrsta PET/CT pregleda se obavlja račun koji pacijenti mogu platiti može iznositi od 1.600 KM do 4.100 KM po pregledu.

 

 

UKC RS: Do onkologa najviše za sedam dana

Iako se za gore navedene preglede mora dugo čekati u UKC RS sa druge strane tvrde da se „za prvi pregled kod onkologa ne čeka duže od sedam dana, a da se na redovne kontrole kod onkologa čeka do mjesec dana“.

„U slučaju progresije bolesti ili novih promjena kod onkološkog pacijenta, pacijentu se pronalazi termin isti dan ili u roku od nekoliko dana. U slučaju da nema mjesta kod onkologa koji vodi pacijenta ponudi se druga mogućnost, odnosno drugi onkolog“, dodali su u UKC RS.

Naglasili su da su onkološki pacijenti obavezan vid zdravstvene zaštite i da ne podliježu plaćanju participacije. Oni koji nemaju zdravstveno osiguranje moraju plaćati po komercijalnom cjenovniku.

„Ukoliko pacijent nije osiguran, a dolazi na hospitalizaciju, uplaćuje avans od 800 KM. Po završetku hospitalizacije vrši se obračun pruženih usluga i ukoliko je veći pacijent doplaćuje, a u suprotnom mu se vraća razlika novca“, dodali su u UKC RS.

Naveli su da prvi pregled subspecijaliste košta 60KM uz participaciju od 10 KM.  Dodali su da pregled specijaliste košta 50 KM, plus participacija od devet KM.

„Za kontrolni pregled subspecijaliste cijena je 40 KM, a participacija iznosi 9,5 KM, a kontrolni pregled specijaliste iznosi 30 KM, a participacija je 8KM“, naveli u UKC RS i dodali da se onkološki konzilijum plaća 120 KM. (Onkološki konzilijum je skup doktora, najmanje tri, koji procjenjuju dalji tok liječenja kod osoba oboljelih od malignih bolesti).

Mamografija na knjižicu u Domu zdravlja Banjaluka

Osim UKC RS, oboljeli ili oni koji žele da se pregledaju kao alternativu u Banjaluci za pojedine preglede imaju Dom zdravlja Banjaluka. Tačnije moguće je preko zdravstvene knjižice uraditi mamografiju.

Iz Doma zdravlja Banjaluka poručuju da se naručivanje pacijenata na mamografiju vrši prema protokolu o određivanju stepena hitnoće potencijalne ili postojeće bolesti kod pacijenta.

„Tako se pacijenti upućeni od strane doktora specijaliste kao hitni slučajevi, primaju u najkraćem mogućem roku isti dan ili u toku tekuće sedmice, dok se kod pacijenata koji dolaze na redovne kontrolne preglede naručivanje vrši u roku od dva mjeseca“, naveli su u Domu zdravlja.

Objasnili su da na raspored pregleda utiču i uslovi u kojima rade zaposleni na ovim poslovima.

Odjeljenje radiološke ultrazvučne dijagnostike, zbog posebnih uslova rada je organizovano tako da je radno vrijeme zaposlenima kraće za dva sata, dani vikenda su neradni te je broj dana godišnjeg odmora za doktore radiologije, radiološke tehničare i inženjere radiologije uvećan za najmanje 30 radnih dana u odnosu na ostale radnike. Na osnovu ovih i gore navedenih podataka koji utiču na rad Odjeljenja, pacijenti čekaju dva mjeseca na naručivanje za redovan kontrolni pregled mamografije“, precizirali su u Domu zdravlja Banjaluka.

Naveli su da su određene kategorije oslobođene plaćanja participacije, između ostalog, tu spadaju građani stariji od 65 godina, djeca do 18 godina starosti, trudnice, porodilje, pacijenti oslobođeni plaćanja participacije po određenim dijagnozama bolesti,…

„Pacijenti koji su osigurani, a koji ne spadaju u navedene grupe plaćaju participaciju određenu prema cjenovniku Fonda zdravstvenog osiguranja i ona iznosi osam KM, dok neosigurana ili druga lica usluge mamografije mogu dobiti po komercijalnoj cijeni od 100 KM“, naveli su u Domu zdravlja.

Fond plaća po jedan pregled i kontrolu za CT i MR godišnje

U rukama porodičnih ljekara je naručivanje za magnetna rezonancu (MR) i kompjuterizovanu tomografiju (CT). Ti pregledi se obavljaju u UKC RS ili privatnim klinikama sa kojima Fond zdravstvenog osiguranja RS ima sklopljene ugovore.

„Naručivanje pacijenata vrši se tako što Fond zdravstvenog osiguranja RS, putem aplikacije integrisanog zdravstvenog sistema (IZIS-a), obezbjeđuje slobodne termine po davaocima dijagnostičkih usluga, koji su dalje na raspolaganju timovima porodične medicine i samim zdravstvenim ustanovama koje pružaju dijagnostičku uslugu. U aplikaciji se traži prvi slobodan termin koji je na raspolaganju u koji se naručuje pacijent“, rekli su u Domu zdravlja.

Dodali su da pacijent, ukoliko je saglasan sa terminom i ustanovom u koju se naručuje, potpisuje formular o saglasnosti.

„Pravo na ambulantnu uslugu radiološke dijagnostike (CT i MR), na teret sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja, osigurano lice Fonda zdravstvenog osiguranja ima jednom godišnje, po dijagnozi. Ovo pravo obuhvata i jedan kontrolni pregled ukoliko zdravstveno stanje osiguranika zahtijeva dodatno liječenje i neophodnu provjeru“, precizirali su u Dom zdravlja.

Objašnjavaju da dužina čekanja za navedene dijagnostičke pretrage zavisi od ponuđenih slobodnih termina zdravstvene ustanove u koju se pacijent naručuje.

Dužina čekanja na pregled može biti od nekoliko dana do nekoliko mjeseci. Pacijent ima pravo da bira ustanovu u kojoj će obaviti pregled, tako da se svakom pacijentu daje na uvid dužina čekanja u svakoj od ustanova. Najduže vrijeme čekanja na pregled je u UKC RS, a vrijeme čekanja na MR preglede je generalno nešto duže nego za CT“, rekli su u Domu zdravlja.

Pogođeni i srčani bolesnici

Spisak pregleda na koje se čeka u UKC RS ne završava se samo na pregledima koji su potrebni onkološkim pacijentima, već se nažalost prenosi i na druge bolesti.  To pokazuju informacije koje stižu iz ove ustanove.

U Zavodu za nuklearnu medicinu i bolest štitne žlijezde lista čekanja za SPECT miokorada je devet mjeseci.

„SPECT miokorada je pretraga koja iziskuje dvodnevno snimanje i dosta vremena za izvođenje. Trenutno se radi na samo jednom SPECT/CT aparatu i to dva puta sedmično, kada raspolažemo dovoljnim dozama radiofarmaceutika“,  rekli su u UKC RS.

SPECT miokarda je dijagnostička procedura, putem koje se snima srčani mišić, njegova funkcija po segmentima, u odnosu na krvne sudove.

Upućeni u ovu tematiku kažu da se ovaj pregled može uraditi samo u UKC RS. Kažu i da doktori izbjegavaju slati pacijente na ovaj pregled baš zbog čekanja. Navode da se uglavnom oslanjaju na alternativne preglede koji se daleko brže mogu odraditi kao što je na primjer ergometrija.

I za neke jednostavnije preglede se mora čekati. Tako u Klinici za kardiologiju pacijenti koji se sada naručuju za 24h EKG holter na pregled mogu da računaju tek krajem jula 2023. godine. Cijena ovog pregleda na UKC RS za osigurane pacijente je 18 KM, a komercijalna cijena je 89,90 KM.

Za pojedine preglede pacijenti mogu samo čekati

S obzirom na to da su najduže liste čekanja za mamografiju, PET/CT i SPECT miokarda, u Fondu zdravstvenog osiguranja RS smo pitali da su ovi pregledi mogući u privatnim ustanovama preko uputnice, odnosno o trošku zdravstvenog osiguranja. Međutim, odgovor je negativan.

„Pomenute usluge za koje pitate se ne rade u privatnim zdravstvenim ustanovama koje imaju ugovor sa Fondom. Izuzetak je jedino mamografija jer se ovaj pregled radi u ZU ”Deamedika” ali samo za pacijente koji su registrovani u timovima porodične medicine u ovoj ustanovi“, poručili su u Fondu. To znači da pacijenti moraju plaćati pune iznose pregleda, koji su samo dostupni u drugim zdravstvenm ustanovama.

Pregled za glaukom se čeka četiri, ultrazvuk krvnih sudova, glave i vrata preko dva mjeseca

U Klinici za očne bolesti najduže se čeka pregled u Kabinetu za glaukom, a to je oko četiri mjeseca.

„Na navedeni pregled se toliko čeka jer dnevno nismo u mogućnosti da primimo veći broj pacijenata zbog svih dijagnostičkih pretraga koje se moraju uraditi“, rekli su u UKC RS.

Objašnjavaju da se prilikom prvog pregleda utvrđuje da li pacijent ima glaukom ili nema. Napominju da pacijenti upućeni na prvi pregled u Kabinetu za glaukom nisu hitni pacijenti.

„Oni su upućeni od strane nadležnog oftalmologa i do prvog pregleda u Kabinetu za glaukom se po potrebi prate u specijalističkim oftalmološkim ambulantama gdje nema reda čekanja, na pregled se čeka sedam do 10 dana. Pacijenti su uglavnom starije životne dobi ili boluju od dijabetesa, te su oslobođeni plaćanja participacije, a ukoliko plaćaju participaciju ona iznosi oko 36 KM“, naveli su u UKC RS.

U Klinici za unutrašnje bolesti najduže se čeka u endokrinološkoj ambulanti.

U UKC RS objašnjavaju da se  prvi pregled za pacijente koji boluju od (dijabetesa) DM tip I i II može obaviti u toku mjeseca, dok se na preglede za ostala oboljenja kao što su bolesti štitne žlijezde, hormonski poremećaji na pregled čeka do tri mjeseca.

U Klinici za neurologiju se oko 70 dana čeka na ultrazvuk krvnih sudova glave i vrata.

„Razlog čekanja pretrage je da UKC Republike Srpske jedini u regiji koji radi ovaj pregled sa uputnicom izdatom u Domu zdravlja, kao i veliki broj pacijenata za koje se traži ova pretraga“, rekli su u UKC RS uz napomenu da je komercijalna cijena ove pretrage je 100 KM.

Dodali su da za ostale preglede u UKC Republike Srpske nema dužih lista čekanja.

 

IZVOR: capital/V.Popović

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *