Pale – propala izgradnja višeporodičnog stambenog objekta

Projektom Regionalnog stambenog zbrinjavanja namijenjenog izbjeglicama i interno raseljenim osobama najavljena je izgradnja 500 kuća i 125 stanova u Republici Srpskoj. I dok su brojni povratici dobili, kakav- takav krov nad glavom, veliki broj njih zbog povećanja cijena materijala, neispunjavanja obaveza izvođača radova ili slično čeka obećane stambene objekte. U Palama izgradnja višeporodičnog stambenog objekta nije ni počela. Izvjesno je i da neće.

 

Piše: Sanja Vasković

 

Početak izgradnje stambenog objekta u Palama ozvaničen je u junu 2021. godine, a vrijednost projekta izgradnje 15 stanova je 794.100 KM bez, odnosno 929.100 KM sa PDV-om.

 

 

Projektom koordiniše Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH, a implementira Republički sekretarijat za raseljena lica i migracije. Sredstva, većim dijelom donatorska, obezbijedili su Evropska komisija, Vlada SAD-a, UNHCR i OEBS.

 

Posao izgradnje dobila je firma “Jokić invest” doo Zvornik, dok je za nadzor nad radovima zadužena firma “Radis” doo iz Istočnog Novog Sarajeva.

 

Stanovi su trebali biti gotovi u maju 2022, umjesto toga nisu ni započeti, a na mjestu izgradnje tabla zarasla u šikari.

 

 

 

Prevare izvođača radova

 

O problemima izgradnje stambenih objekata povratnicima u Foči SPIN Info je ranije pisao, a da se slično dešava i u drugim opštinama, između ostalog Palama i Sokocu, potvrđuju i naši sagovornici.

 

Otkrivamo kako su prevareni povratnici u Foči: Potrošen novac za obnovu kuća, korisnici krive izvođača radova

 

“Radi se RSP BH5 koji se kod Sekretarijata vodi kao Lot. 4, obnova individualnih stambenih objekata, Sokolac 11 i Pale 2. Sekretarijat je nakon obavljenih svih tih aktivnosti uveo u radove firmu Energetik Banja Luka u maju 21. godine sa rokom od 150 dana. Godinu dana po uvođenju u radove niko od izvođača se ne pojavljuje, da bi nakon toga u aprilu 2022. godine pojavio se  podizvođač te firme Energetik. Obišao je sve te lokacije, utvrdio gdje ima eventualno dodatnih radova na objektima u odnosu na projekte. Tu je korisnicima odmah tražio novac za te dodatne radove da bi mogao kao početi sa gradnjom. Ko je prihvatio dao je taj novac, on je počinjao kao nešto radit i tako odlazio na drugi objekat ne završavajuci niti jedan. Koga je uspio prevariti prevario je i nestao”, pišu nam izvori SPIN Info.

 

Ugovor sa firmom “Jokić invest” doo ipak raskinut

 

Iz Republičkog sekretarijata za raseljena lica i migracije za SPIN Info kažu da su s firmom „Jokić invest“ doo potpisali ugovor o izgradnji višeporodičnog stambenog objekta sa 15 stanova u opštini Pale, međutim, zbog neizvođenja radova, ugovor je sa pomenutom firmom raskinut.

 

“S obzirom da radovi nisu izvedeni, novac firmi „Jokić invest“ doo nije ni uplaćen. Takođe, novac nije uplaćen ni firmi „Radis“ s kojom je potpisan ugovor za nadzor nad pomenutim radovima,  jer isti nisu ni izvedeni”, navode iz Sekretarijata.

 

Iz opštine Pale se, kao i obično, ne odazivaju na pozive medija.

 

Tako će zbog problema u implementaciji projekta, povećanja cijena, nesuglasica i raskinutih ugovora ovog puta ispaštati samo građani Pala.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *