Pet razloga zašto se ne morate nikome pravdati za koga ćete glasati na izborima!

Ne bi trebalo da o ovome ne pišemo upšte, pošto se u 21. vijeku podrazumijeva da smo civilizacijskim sazrijevanjem prevazišli robovlasničko društvo i da svaki građanin zna osnove  demokratskog društva kao sinonima za slobodu i ljudska prava, ali prije svega da poznaje osnove kulturnog ophođenja sa drugim ljudima. (Koliko je prividne demokratičnosti zapadnih društava to je druga stvar) . Međutim, dugogodišnji primjeri funkcionisanja društva u BiH pokazali su da su naši građani ipak daleko od pojma građanstva.

Koliko smo moralno nisko pali upravo govori predizborna trgovina glasovima. Glas se “prodavao” u svrhu pronalaska posla, pa zadržavanja posla, po rođačkoj linijii, za par stotina metara asfalta, 100 KM, pa 50 KM, neke namirnice, a najnoviji “trend” u skupljanju glasova je taj gdje glasači javno govore o tome da će glas dati onome ko ponudi više. Pa se čudimo što smo budućnost svoje djece prodali za 50 KM. Kako u takvom društvu govoriti o zdravim izborima, pričati o političkoj ideologiji i višestranačkom društvu kada je velika većina stanovništva u egzistencijalnim problemima gdje su satjerani na rub siromaštva, i do hljeba im je, a ne do ideologije.

Posebno iritantan fenomen pred izbore jeste pitanje Za koga ćeš glasati!?Moramo da naglasimo da NE MORATE apsolutno nikome pričati o tome za koga ćete glasati! 

U duhu savremenih savjeta i recepata za uspješan život donosimo najmanje pet razloga za to…

  1. PRIVATNA STVAR SVAKOGA POJEDINCA

Postoje stvari koje su lična stvar svakoga pojedinca. Kao što nemate pravo pitati nekoga pitati zašto se ne udaje, ženi, nema djecu ili koliko mu je ispita ostalo do kraja studija, tako uopšte ne treba da vas zanima ko glasa za koga,zašto, ubjeđivati ga u svoje viđenje politike i društva. To je apsolutno njegova privatna stvar.

2.GLASANJE JE TAJNO

Da je glasanje nešto što je javno i što svi treba da znaju ne bi kabine za glasanje bile sakrivene kako ne bi nikome omogućile uvid nikome u vaš politički izbor. To što vi glasate i kršite zakon da bi nekome opravdali svoj glas je najveće moralno posrnuće koje sebi možete da dozvolite. Kada ste u kabini za glasanje olovka je vaše najjače oružje, shvatite to tako.

3. NE MORATE PRIČATI O TOME

Već smo rekli, privatna stvar svakoga pojedinca i zaista ne treba da vam bude neugodno kada vas u društvu kao slučajno pitaju, čiji si , za koga ćeš glasati, ili se neki dalji rođak kandidovao ove godine na lokalnim izborima pa baš kao da mu vi nešto dugujete i morate glasati za njega, pa linijom manjeg otpora crvenite se na to pitanje, govorite kako ste već nekome obećali, kako morate zbog posla za ovoga ili onoga glasati. Jedino ispravno je postiditi osobu koja javno pita da li ćete glasati za njega. Bez stida i srama, takvi se traže.

4. NE DUGUJETE NIKOME

Čime vas je to neko zadužio, to je javni novac, dakle novac svih građana. Ako je neko napravio rasvjetu, trotoar, vodu, kanalizaciju u vašoj ulici to je je njegov posao i za to je dobro plaćen opet novcem građana, i ne daje iz svoga džepa. Osim toga, ako u 21. vijeku postoje naseljena mjesta koja još uvijek nemaju vodu i kanalizaciju zapitajte se gdje živimo, možda kao u slučaju Istočnog Sarajeva nemaju rasvjetu ali imaju projekat “Pametne rasvjete”- toliko je pametna da je i ne vidimo.

5. STRAH DA BUDETE U DRUŠTVU ONIH “DRUGIH”

Zaista je licemjerno ako birate društvo na osnovu toga ko je u kojoj političkoj partiji, jer onda prijateljstvo prodajete. Osim toga, ne želite da vas vide u društvu onih “drugih”, a politički protivnici na najvišem nivou itekako dobro sarađuju, mislite o tome.

Na kraju, sve je ovo dio naše svakodnevnice gdje se politike nažalost uvukla duboko u sve pore ovog našeg siromašnog društva, a medijski mrak, i egzistencijalni strah predstavljaju veliki psihološki pritisak koji pomaže sunovrat ovog društvenog sistema.

Još jednom se izvinjavamo što umjesto pisanja o pozitivnim dešavanjima i promjenama, bavimo se osnovama kulture i društva.

Autor: S. Vasković

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *