Pitali smo Draška Stanivukovića da li je za suštinske promjene ili promjene dresova?

Gradonačelnik Banje Luke Draško Stanivuković posjetio je opštine u sastavu Grada Istočno Sarajevo, Sokolac i Istočnu Ilidžu.

Osim Stanivukovića, prisutnim građanima na šetalištu “Dr Miodrag Lazić” u Istočnoj Ilidži obratili su se i narodni poslanik Jelena Trivić, zamjenik predsjednika PDP-a i bivši gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad Vuković, te počasni predsjednik ove partije Mladen Ivanić.

Čuo sam jednog čovjeka u Sokocu koji je rekao da ima tri ćerke a nijedna nema posao. Ja sam mu rekao imaju ovamo u Banjoj Luci bato i seka koji imaju 68 firmi. To je priča o Republici Srpskoj koju treba da mijenjamo. Republika Srpska je bogata, ali to je bogatstvo neravnomjerno raspoređeno. Jedni su dobili sve, a drugi ne mogu dobiti ni svoj prvi posao“, rekao je Draško Stanivuković u izjavi za novinare. On je ponovio da je voz promjena krenuo iz Banjaluke i da neće stati.

Republika Srpka je bogata, ali je bogatstvo neravnomjerno raspoređeno. Jedni dobili sve, a drugi ne mogu ni svoj prvi posao i to mora da mijenjamo”, zaključio je Stanivuković.

Međutim, imajući u vidu da su Gradom Istočno Sarajevo od njegovog osnivanja sve do posljednih lokalnih izbora rukovodili kadrovi sadašnje opozicije u RS na čelu sa gradonačelnicima iz PDP-a, pitali smo Stanivukovića na kakve promjene misli, i da li 2022. očekuje samo “promjenu dresova” ili stvarne promjene sistema u RS?

“Ovo nije priča protiv nekoga, ovo je priča za Republiku Srpsku, meni je danas mnogo jednostavnije govoriti jer je uz nas primjer Banje Luke. Mi smo za pola godine tamo napravili ušteda zato što više nema rasipništva. Pola miliona smo napravili od ušteda na plate koje su nekad išle nekim direktorima i načelnicima koji nisu bili potrebni. Mi imamo živući primjer. Nema podjela, ljudi koji su bili SNSD, a kvalitetni su, i dalje su na određenim pozicijama i odlučuju. Ono što smo napravili u Banjaluci hoćemo da radimo u cijeloj Republici Srpskoj”, kaže Stanivuković.

U izjavi medijima bivši gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad Vuković rekao je: “Ono što želimo raditi su istinske, suštinske promjene, a ne promjene ljudi. PDP može da kaže građanima da nisu svi isti”.

Iskoristili smo priliku da ga pitamo o kakvim suštinskim promjenama govori imajući u vidu da je četiri godine bio na čelu Grada gdje do promjena nije došlo, gdje su većinom zaposleni stranački podobni, a ne sposobni ljudi. Isti Grad odveo je u stečaj matično preduzeće RTVIS, kupio “OSM TV” za 600 000 KM, a Gradska razvojna agencija i Agrarni fond kojim su upravljali ostvarili su minorne rezultate u odnosu na novac građana koji je raspoređen ovim ustanovama.

Mi smo ponosni na svoju vlast na mjestima gdje smo je obavljali i ja lično na mjestu gradonačelnika. Mislimo da ovaj pristup koji SNSD nam pokazuje u prethodnih 15 godina je užasan po Republiku Srpsku, i po Istočno Sarajevo gdje se sve odluke donose u tzv. crvenom izvršnom komitetu. Mislim da oni koji su gradili Republiku Srpsku je nisu zamislili kao takvo društvo mi se trudimo i sve činimo da promijenimo takvo društvo”, zaključuje Vuković ne odgovarajući konkretno na pitanje našeg novinara.

S obzirom da su građani Republike Srpske na proteklim izborima pokazali da je ovo društvo zrelo za promjene te su na ključnim mjestima povjerenje ukazali mladim ljudima bez sumnjive političke prošlosti, postavlja se pitanje ko su stvarni nosioci promjena u Republici Srpskoj? Da li će 2022. doći do smjene aktuelne vlasti, do smjene pozicije i opozicije, odnosno “naših” i “njihovih” ili će suštinske promjene sistema donijeti političari koji će čvrsto ustati za promjene ovog društva koje već 25 godina umjesto napretka, nažalost stagnira.

https://www.youtube.com/watch?v=XDPijcQBHbc&t=4s&ab_channel=VijestiSrpske
Video: Vijesti Srpske

Autor: Sanja Vasković

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *