Da li je započeta izgradnja druge mini hidroelektrane na rijeci Željeznici?

Piše: Sanja Vasković

Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske u decembru 2018. godine izdalo je građevinsku dozvolu preduzeću “SAS” Priboj iz Republike Srpske za izgradnju male hidroelektrane “Krupac” na rijeci Željeznici na području opština Trnovo i Istočna Ilidža.

Investitor je pribavio sve potrebne dozvole i rješenja a u 2020. godini ušao i u završnu fazu radova.

Zanimljivo je i da se na realizaciju obećanih infrastrukturnih projekata korisnih građanima Republike Srpske čeka godinama, dug je put od potpisivanja ugovora,  slikanja pred kamerama do završetka istih, rokovi se rijetko ispoštuju, ali to nije slučaj kada je riječ o mini hidroelektranama koje “niču” svakoga dana na nekoj od značajnih prirodnih bogatstava naše zemlje- rijekama.

Dakle, pitanje izgradnje ove mini hidroelektrane sasvim je legalno, ali nije moralno. U više navrata smo pisali o tome da mini hidroelektrane stvaraju više štete nego koristi stanovništvu Republike Srpske omogućavajući samo pojedincima da stvaraju kapital u ovom sektoru, nauštrb zagađenja životne sredine i višestrukih posljedica koje izaziva sve učestalija izgradnja mini hidroelektrana.

Na upit udruženja koje se bave zaštitom životne sredine nadležnom ministarstvu o tome da li je izvršena studija uticaja na životnu sredinu, odgovor glasi: “Dana 12.06.2018. godine ovo Ministarstvo donijelo je rješenje kojim nosilac projekta “SAS” d.o.o. Priboj NIJE OBAVEZAN sprovoditi procjenu uticaja niti pribaviti Studiju uticaja na životnu sredinu za MHE Krupac na rijeci Željeznici, instalisane snage 0,990 MW.

Dakle, sve je čisto, izgradnja mini hidroelektrane već je pri kraju, ali ono što zabrinjava jeste dozvola iz istog dopisa ministarstva u kojem se spominje mini hidroelektrana “Željeznica 1” investitora “Ruding” d.o.o. Istočno Sarajevo. Šta je sa izgradnjom ove mini hidroelektrane, da li započeta, gdje i kada, ili je tek planirana, čak ni građani ovog dijela opštine ne znaju nam odgovoriti, a načelnika opštine Istočna Ilidža pokušavamo kontaktrati zadnjih dana, i obećao nam je razgovor o ovoj temi.

Problem oko izgradnje mini hidroelektrana u Republici Srpskoj jeste i taj što ih građani finansiraju uplatom računa za električnu energiju. Na svakom od njih stoji stavka na kojoj piše da određeni procenat novca uplatom računa odlazi za izgradnju mini hidroelektrana. 

Očito da je  potpuno neumjesno da je zakon regulisao uništavanje sopstvene zemlje, entiteta, države i ništa se pravno ne može sugerisati izuzev hitne izmjene zakona. Građanima jedino ostaje borba i pobunu, svijest i moral.

Na sreću, postoje primjeri kada su građani sprječili izgradnju mini hidroelektrane, na primjer, na rijeci Prači pored Pala, što je dokaz da zajedničkim radom možemo sankcionisati dalje uništavanje prirode, naših rijeka. U interesu svih građana Istočnog Sarajeva i Republike Srpske.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *