Podnesene tužbe za izdavanje građevinske dozvole za izgradnju druge MHE na Kasindolskoj rijeci

Članovi neformalne grupe građana “Stop izgradnji MHE na Kasindolskoj rijeci” u saradnji sa Udruženjem “Resursni Aarhus centar u Bosni i Hercegovini”, podnijeli su tužbe Ministarstvu za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske vazano za građevinske dozvole izade 01.07.2020. za izgradnju MHE ” Samar” na Kasindolskoj rijeci.

Tužbu je, u koordinaciji sa članovima neformalne grupe građana, sačinio tim pravnika Udruženja “Resursni Aarhus centar u Bosni i Hercegovini”, sa kojima su, između ostalog, dogovoreni i naredni pravni koraci koji će se preduzimati u septembru u cilju sprječavanja izgradnje druge MHE na ovoj rijeci. Podsjećamo, Kasindolska rijeka odavno je žrtva ekocida izgradnjim MHE ” Podivič”.


U cilju neposrednog uvida u stanje na terenu, tokom vikenda članovi Aarhus centra, Eko udruženja “Gotuša”,i NVO organizacije i “Arnika” iz Češke Republike zajedno sa članovima neformalne grupe ” Stop izgradnji MHE na Kasindolskoj rijeci” obišli su ovu rijeku i MHE “Podivič”.

“Riječ je o prelijepoj rijeci koja je nedavno slobodno proticala, okružena mnogobrojnim endemičnim biljnim i životinjskim vrstama. Nakon izgradnje MHE “Podvič” destrukcija rijeke i okolne prirode je vidljiva iz novonastalih kliizišta i gotovo nepostojećeg riječnog biološkog/ekološkog minimuma, a izgradnjom i ostalih MHE, ova rijeka bi nestala, ostavljajući suho korito i trajno osiromašenu i uništenu prirodu”, navedeno je na stranici Aarhus centra u BiH.

1 thought on “Podnesene tužbe za izdavanje građevinske dozvole za izgradnju druge MHE na Kasindolskoj rijeci

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *