Pojačana gradnja na bh. planinama, cijene kvadrata do 9.000 KM

I dok je u velikim gradovima smanjena stanogradnja, ona na bosanskohercegovačkim planinama cvjeta. Razlog pojačane gradnje na bh. planinama posljednjih godina jeste velika potražnja. Većina kupaca nekretninu na planini vidi kao investiciju, a prema riječima Tarika Musabegovića, direktora agencije za nekretnine My Space, povrat investicije je u roku od sedam do deset godina.

 

Trend rasta kupovine nekretnina na planinama leži u povećanoj posjećenosti planinama, ali i iz razloga investiranja zbog inflacije“, za Bloomberg Adriju kaže Musabegović.

 

Ističe da su kupci uglavnom oni koji nekretninu žele koristiti i za vlastite potrebe, a kada je ne koriste da je mogu iznajmljivati.

 

Veliki broj klijenata kupuje apartmane na kredit, jer im ratu u potpunosti pokriva iznajmljivanje apartmana, a još ga mogu koristiti i za vlastite potrebe”, pojašnjava Musabegović.

 

U strukturi kupaca značajan udio zauzimaju i oni iz dijaspore, koji su željeli sačuvati svoj novac da ga ne bi “pojela” inflacija i od koje će kroz kupovinu u izgradnji i iznajmljivanje dodatno zaraditi.

 

Jahorina

 

Najveća gradilišta su na Bjelašnici, Trebeviću, Jahorini i Ravnoj planini.

 

Musabegović kaže da trenutno na planinama postoji zadovoljavajući broj nekretnina na prodaju, koje su u fazi izgradnje. Kako kaže, kupci više pribjegavaju kupovini nekretnina u procesu izgradnje, jer imaju veću mogućnost izbora i opremanja po vlastitoj želji, kao i zbog dodatne zarade.

 

Nakon izgradnje cijena nekretnine poraste od 15 do 20 posto”, pojašnjava Musabegović.

 

Kada je riječ o cijenama, one su različite po planinama. Musabegović ističe da se rast cijena nekretnina u gradovima, koji je u zabilježio godišnji rast od 47,5 posto, proporcionalno odrazio i na cijene nekretnina na planinama.

 

Tako se cijena kvadrata na Bjelašnici kreću od 3.500 KM do 7.000 KM. Na Trebeviću se trenutno ne realizira veliki broj projekata, a cijene kvadrata u postojeća dva su od 3.500 KM do 4.000 KM u Trebević Residence, dok su cijene kvadrata u Roof Gardensu od 5.500 KM do 6.500 KM.

 

U bliskoj budućnosti Trebević će imati velikih projekata i sasvim zavidan broj apartmana u izgradnji tako da će i ponuda biti puno zanimljivija”, dodaje Musabegović.

 

Cijene kvadrata na Ravnoj planini su najniže te se kreću od 3.500 KM do 4.200 KM, dok je Jahorina najskuplja, gdje cijene kvadrata idu od 5.000 KM do 9.000 KM.

 

 

I u narednom periodu može se očekivati pojačana građevinska aktivnost na planinama.

 

Veliki projekti su u najavi i sigurno je da će taj trend gradnje i kupovine apartmana na planinama i dalje biti u porastu”, kaže Musabegović.

 

Bitno je istaći da se očekuju i veliki infrastrukturni projekti koji će doprinijeti rastu turizma. Na Ravnoj planini planirana je izgradnja gondole Pale-Jahorina, zatim skijaška staza i četverosjed na Trebeviću od Brusa do Bijelih voda. Na Bjelašnici je u fazi izgradnja Sportsko-rekreativnog Centra Trnovo sa skijaškim stazama, sportskom dvoranom, sportskim terenima, zatim povezivanje Igmana i Bjelašnice, kao i na Jahorini povezivanje Jahorine s Dvorištima.

 

Za ljetni turizam u planu je izgradnja novog rollercoastera na Bjelašnici, sportskih terena koji se mogu koristiti za pripreme svih sportista, pojačavanje ponude kvadova, biciklizma, planinarenja…

 

Pravi ljetni i zimski turizam na planinama će tek zaživjeti, jer generalno nije bilo investicija, planine su bile zapostavljene”, zaključuje Musabegović.

 

IZVOR: Bloombergadria/Mirela Haskić Suša

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *