Пет. дец 8th, 2023

Pokret za restituciju Trebinje u borbi za nezakonito oduzeto zemljište, žalbe institucijama

Članovi neformalne grupe građana “Pokret za restituciju” Trebinje koji tvrde da se nova bolnica u ovom gradu gradi na zemljištu oduzetom od građana Trebinja podnijeli su niz prijava i žalbi na odluke nadležnih organa koji, kako tvrde, svjesno krše zakon.

 

Aktivisti kažu da, iako su dobro upoznati sa zakonom, pogotovo Zakonom o poljoprivrednom zemljištu, jedan strateški objekat poput bolnice čija je izgradnja planirana 2020. godine u Draženskoj gori postala je oružje nadležnih kako bi prisvojili Pridvoračko polje,  odnosno 70 hektara poljoprivrednog obradivog zemljišta gdje bi gradili poslovno-stambene objekte.

 

Vlast svakodnevno, preko svojih kontrolisanih medija, bombastičnim naslovima pokušava da stvori sliku da se sve radi po zakonu da se ovdje radi o milionskom ulaganju i o brizi za narod kao da mi građani ne znamo pravu namjeru. Imali su mjesta za jedan takav objekat širom Zasadskog polja  ali preče su bile zgradurine svakih 50 metara  jer su preči njihovi interesi. E sad je postalo pretijesno  a s obzirom da Grad Trebinje nema na raspolaganju nijedan kvadratni metar za prodaju oko su bacilli na našu imovinu”, objavljeno je na zvaničnoj stranici Pokreta.

 

Iz Pokreta za restituciju žalili su se na Rješenje RUGIP- a kojim je propisano da navedena parcela odgovara zemljištu posebne namjene- gradilištu, tvrdeći da je Rješenje doneseno suprotno materijalnim dokazima.

Zbog svega navedenog podnijeli smo niz prijava protiv osumljičenih lica od republičkog Pravobranilaštva – sjedište zamjenika u Trebinju, RUGIP-a kancelarija u Trebinju, predstavnika lokalne samouprave, Vlade Republike Srpske. Očekujemo da se na dnevnom redu Ustavnog suda Bosne i Hercegovine uskoro nađe naša apelacija. Takođe Okružnom sudu u Banja Luci podnošena je tužba protiv Vlade Republike Srpske. Sljedeće sedmice predaćemo tužbu  sudu Bosne i Hercegovine pa sve tako do Strazbura”.

 

 

Građani pitaju šta treba da se dogodi da narod shvati da je sva oteta imovina koja se danas vodi kao državna vlasništo od nasljednika odnosno potomaka i da je već 60 godina neko drugi koristi?

Zar ćemo dozvoliti da nam je i dalje bespravno koriste!?

Podsjećaju na Zakon o privremenoj zabrani raspolaganja državnom imovinom (Službeni glasnik BiH, br:29/06) koji je svojom odlukom od 21.03. 2005. godine donio visoki predstavnik, a čime je onemogućen direktni i indirektni prenos, odnosno raspolaganjem nepokretnošću na koju je pravo i raspolaganje imala SR BiH do 31. 12. 1991. godine, a koji se na dan donošenja ovog zakona smatra vlasništvom i posjedom Bosne i Hercegovine ili njenih organa ili institucija.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *