Пет. сеп 22nd, 2023

Policijska uprava Trebinje zabranila održavanje protesta “Pokreta za restituciju”

Članovi “Pokreta za restitituciju” Trebinje koji se bore protive izgradnje bolnice u Trebinju, kako tvrde, na tuđoj zemlji, koja je vodoplavna i namijenjena isključivo za poljoprivredu,  podnijeli su zahtjev za održavanje protesta kako bi izrazili nezavoljstvo pomenutom gradnjom koja je na ovoj lokaciji već počela. U Trebinje sutra stižu najviši zvaničnici Srpske, predvođeni predsjednikom Republike Miloradom Dodikom, kako bi svečano položili kamen temeljac za izgradnju nove bolnice.

 

Iz Policijske uprave Trebinje obavijestili su organizatore da nisu ispunjeni uslovi predviđeni Zakonom o javnom okupljanju.

 

“Organizator je dužan da odmah po prijemu Rješenja kojim se zabranjuje okupljanje obavijesti javnost o tome i po mogućnosti ukloni eventualno istaknuta javna obavještenja o sazivanju mirnog okupljanja”, navedeno je u Rješenju.

 

Članovi Pokreta su obavijestili javnost da im je zabranjeno da pojedinačno nastupaju i protestuju, kao i bilo kakvo nošenje transparenata ili korištenje zviždaljki čime bi, navodno, prekršili Zakon o javnom okupljanju.

 

“Dok otimaju našu zemlju i spremaju predstavu za narod sutra u podne, nama nasljednicima, čiju imovinu otimaju nije dozvoljen pristup da iskažemo svoje nezadovoljstvo. A njima je dozvoljeno da, bez važece građevinske dozvole postavljaju kamen temeljac. A šta i očekivati od ovakvog režima”,kažu iz Pokreta.
Podsjećamo, niz kontroverzi ukazuje na sumnju da se bolnica, u koju će biti uloženo 128,4 miliona KM narodnih para, podiže na klimavim temeljima.
Aktivisti Pokreta su nekoliko puta protestovali, podnosili krivične prijave i apelacije Ustavnom sudu BiH, obraćali se visokom predstavniku, ali Vlada RS i JZU Bolnica Trebinje nisu odustali od gradnje.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *