28/02/2024

Politička prepucavanja umjesto jedinstvenog stava o zabrani gradnje MHE

Nakon što je Vlada Federacije Bosne i Hercegovine donijela oduku o zabrani gradnje mini hidroelektrana očekivalo se da će i Narodna skupština Republike Srpske usvojiti sličan dokument.

Iako se krenulo u tom pravcu predlaganjem zaključaka SNSD-a o postepenoj zabrani gradnje malih hidroelektrana (MHE) na rijekama u Republici Srpskoj, na opšte iznenađenje, ovi zaključci nisu dobili podršku koalicionih partnera. (Demos, SPS i jedan poslanik SP nisu glasali za predložene zaključke, dok predstavnici NDP nisu ni bili na glasanju.)

Kako navodi portal Capital.ba po svemu sudeći, SNSD je u ovoj priči ispao “žrtva” političkog rata SPS sa SP Petra Đokića – stranke u kojoj su nekada bili svi zajedno.

Opet se pokazalo da je interes pojedinaca u Republici Srpskoj važniji od javnog interesa i opšteg dobra, jer je jedna od suštinskih stvari značajnih za očuvanje prirode u našoj zemlji poslužila kao tema za stranačka prepucavanja.

Zanimljivo je da je samo dan nakon pokretanja inicijative u Narodnoj skupštini RS o pitanju MHE (01.07.2020.) izdata građevinska dozvola investitoru “Buk” doo Istočno Sarajevo za izgradnju MHE “Samar” na Kasindoskoj rijeci u Istočnom Sarajevu. Ova rijeka žrtva je izgradnje čak tri male hiroelektrane o čemu je SPIN Info ranije pisao.

Grupa građana iz Istočnog Sarajeva koja se bori protiv izgradnje MHE na Kasindolskoj rijeci javno je objavila ovaj dokument želeći da demantuje sve navode da se od izgradnje druge MHE na Kasindolskoj rijeci, MHE “Samar” odustalo. Podsjećamo, MHE “Podvič” veće je izgrađena.

“Moramo da budemo ujedinjeni i glasni kako ne bi dozvolili da se bez našeg znanja odlučuje o stvarima koja se dešavaju u našem gradu, u našoj neposrednoj blizini, a uticaće na živote svih nas”, navedeno je na zvaničnoj stranici grupe građana koja stoji iza ove inicijative o zabrani gradnje mini hidroelektrana na Kasindolskoj rijeci.

Autor: Sanja Vasković

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *