Пет. дец 8th, 2023

Politički subjekti u BiH spremni za nove izborne prevare?

Činjenica da na hiljadu birača ima registrovan jedan politički subjekt, da su na spisku i pojedinci za koje su i ranije izražavane sumnje u učestvovanje u izbornim nepravilnostima, te stranke koje nisu aktivne i za koje se očekuje da na izborima neće imati ni par glasača, jer im to nije ni cilj (cilj je protivzakonita trgovina mjestima u biračkim odborima, zarad izbornih mahinacija), izaziva osnovanu sumnju da se spremaju nove izborne prevare.

 

Za Opšte izbore u BiH 2.oktobra ovjereno je 127 političkih subjekata, od kojih su 72 političke stranke, 38 koalicija i 17 nezavisnih kandidata. Prema brojnim pokazateljima i indicijama i na ovim izborima je veliki broj fiktivno prijavljenih i na izborima učestvuju sa ciljem prodaje biračkih mjesta, što je u u prethodnim izbornim ciklusima bio najzastupljeniji oblik korupcije i izbornih prevara.

 

Nametnutim, tehničkim izmjenama Izbornog zakona od strane Visokog predstavnika pokušaće se obezbijediti veća transparentnost izbornog procesa, tako što će glasački listići biti ovjereni pečatom i potpisani od člana biračkog odbora koji ga izdaje, te i drugim pooštrenim uslovima u toku glasanja, pa će paravani biti okrenuti prema posmatračima i ulasku, da svi vide da se glasački listić ne fotografiše, da neko nije slučajno unio falsifikovani glasački listić i slično.

 

Kada je riječ o biračkim odborima, u njihovom radu mogu učestvovati svi kojima nije izrečena sankcija Centralne izborne komisije BiH, koji nisu osuđeni, niti su kandidati u izbornom procesu, kao i oni koji nisu bili na izbornim listama 2020. godine. Na biračkim mjestima gdje je prema izvodu CIK-a evidentirano više od 350 birača, učestvuje pet članova, a tri u biračkim mjestima do 350 birača, i to predsjednik i dva zamjenika. Lokalne izborne komisije organizuju i sprovode izbore, vrši obuku i imenuje članove u biračke odbore i određuju predsjednike, dok je na političkim subjektima da predlože ostale članove.

 

Izmjenom Pravilnika o sprovođenju izbora, brojne su dodatne obaveze članova biračkih odbora i predsjednika, pa su na obukama lokalnih izbornih komisija od strane CIK-a, predstavnici komisija izrazili zabrinutost da li će oni moći sve te obaveze da iznesu. Jer, primjera radi, obaveze lokalnih izbornih komisija u izbornim jedinicima u RS je da na biračkim mjestima pet članova biračkog odbora na većim i tri na manjim treba da prebroje sve glasačke listiće, a riječ je o četiri nivoa – Predsjedništvo BiH, Parlamentarna skupština BiH, predsjednik i potpredsjednik Republike Srpske i Narodna skupština Republike Srpske.

 

Prema Upustvu o rokovima i redosljedu izbornih aktivnosti za oktobarske izbore, imenovanje članova biračkih odbora traje do 2. septembra, a kako su trenutne aktivnosti izborne administracije provođenje postupka dodjele mjesta u biračkim odborima, potencijalni izborni prevaranti su uveliko u „pregovorima“ oko kupovine mjesta u biračkim odborima.

 

Sumnja u namjeru ponavljanja radnji koje su dovele do poništavanja lokalnih izbora u ovom gradu, te do podizanja čak 41 optužnice protiv 197 lica, koja su kao članovi biračkih odbora učestvovali u izbornim mahinacijama, postoji u Doboju. Juče (03.08.2022.) okupili su se učesnici u izbornom procesu za ovu izbornu jedinicu, a u organizaciji Gradske izborne komisije za provođenje postupka dodjele mjesta u biračkim odborima za ukupno 106 redovnih biračkih mjesta i jedno za glasanje u odsustvu i na nepotvrđenim glasačkim listićima. U dobojskoj izbornoj jedinici, sa upisanih 62.504 birača, registrovana su 63 biračka subjekta, od čega 17 nezavisnih kandidata, četiri koalicije i 42 političke stranke.

 

Činjenica da na hiljadu birača ima registrovan jedan politički subjekt, da su na spisku i pojedinci za koje su i ranije izražavane sumnje u učestvovanje u izbornim nepravilnostima, te stranke koje nisu aktivne i za koje se očekuje da na izborima neće imati ni par glasača, jer im to nije ni cilj (cilj je protivzakonita trgovina mjestima u biračkim odborima, zarad izbornih mahinacija), izaziva osnovanu sumnju da se spremaju nove izborne prevare u ovom Gradu.

 

Takođe, prema istraživanju portala Antikorupcija.info, veliki broj političkih ssubjekata prijavljenih za učešće na predstojećim izborima, ne samo u dobojskoj izbornoj jedinici, već i u drugim u BiH, nisu imali prihode niti bankarski promet i kršili su odredbe Zakona o finansiranju političkih subjekata. Dokazi za to su i u poslednjem Izvještaju CIK-a o finansiranju političkih subjekata za 2019. godinu, koji je usvojen na 27. sjednici Predstavničkog doma državnog parlamenta 9. marta ove godine. U njemu je gotovo polovina političkih subjekata označena kao prekršioci odredbi tog zakona, ali i dalje učestvuju u izbornim procesima, odnosno učestvovali su i na lokalnih izborima u novembru 2020., a CIK im nije onemogućio ni učešće na predstojećim opštim izborima.

 

IZVOR: Antikorupcija

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *