Poništen Mitrovićev nezakoniti Pravilnik o registraciji vozila

Zamjenik ministra komunikacija i transporta BiH Nedžad Branković stavio je van snage Pravilnik o registraciji vozila koji je nametnuo bivši ministar Vojin Mitrović.

 

Ovim je na snagu vraćen stari pravilnik, što znači i da RFID stiker naljepnice sa čipom neće zamijeniti dosadašnje sticker naljepnice, saopšteno je iz ovog ministarstva.

“Nakon objave pravilnika, Ministarstvu komunikacija i transporta BiH se obratio veliki broj organa nadležnih za njegovo sprovođenje i ukazalo na nesprovodivost i nezakonitost pojedinih odredbi. Na nedostatke su ukazivali i u dopisima koje su dostavili pojedinci, ali i pravna lica. U postupku primjene su se pojavili problemi, pa su pojedini organi MUP-a registraciju obavljali primjenjujući pojedine odredbe pravilnika koji je na snazi, ali i onog koji je prestao da važi”, saopšteno je iz ministarstva.

Neki su internim aktima odgodili početak primjene spornog pravilnika zbog očiglednih nezakonitosti, o čemu je pisao portal CAPITAL.

 

Na sastancima su predstavnici unutrašnjih poslova iznijeli probleme sa kojim se suočavaju i dali primjedbe i komentare da se ovaj pravilnik stavi van snage i usvoji novi.

Pred Sudom BiH je 27. septembra 2022. godine pokrenut i upravni spor sa zahtjevom za ocjenu zakonitosti ovog akta, s prijedlogom za prioritetno odlučivanje.

 

Rješenjem Agencije za zaštitu ličnih podataka u BiH 18. 11. 2022. godine naloženo je ministarstvu da u pravilniku briše odredbe kojima je propisana obrada ličnih podataka i to jedinstvenog matičnog broja vlasnika i korisnika vozila u potvrdama o registraciji i vlasništvu vozila, te odredbama o jedinstvenom informacionom sistemu za stiker naljepnice i o evidenciji o vozilima.

 

IZVOR: capital

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *