Poreska Uprava RS plaća čišćenje prostorija 1220 KM dnevno

Poreska uprava Republike Srpske sklopila je 25. februara ove godine ugovor sa banjalučkom firmom „EUROSAN“, prema kojem će ta firma u naredne dvije godine čistiti poslovne prostorije ove entitetske institucije po nevjerovatnoj cijeni višoj od 630 hiljada maraka.

 

Preciznije, Poreska uprava za usluge čišćenja svojih prostorija platila je firmi „EUROSAN“ 542.976 konvertibilnih maraka, odnosno cijelih 635.281,92 KM sa uračunatim porezom na dodatnu vrijednost.

 

„EUROSAN“ je bio jedini ponuđač, a Komisija, koja je imenovana odlukom direktora Poreske uprave Gorana Maričića, ponudu ove firme ocijenila je kao ekonomski najpovoljniju. Drugih ponuđača nije ni bilo, pa nije jasno s čim je Komisija poredila ponudu „EUROSAN-a“, ali je vrlo jasno konstatovala da ovaj ponuđač „kvalifikovan za predmetnu nabavku“ i da je „pouzdan i sposoban da izvrši ugovor“. Komisija je „EUROSAN-u“ dodijelila maksimalnih stotinu bodova – na osnovu najniže ponuđene cijene (iako drugih ponuda nije ni bilo) 80 bodova, te dodatnih dvadeset bodova na osnovu roka plaćanja. U konkretnom slučaju, rok plaćanja koju je „EUROSAN“ ponudio, a Komisija prihvatila, iznosio je 60 dana. Plaćanje je izvršeno u trezorskom sistemu poslovanja, što podrazumijeva da Ministarstvo finansija izvrši prenos odobrenih finansijskih sredstava na račun izvršioca usluga.

 

 

Činjenica da se na ovaj tender javio jedan ponuđač i da je u pfenig prihvaćeno sve što su ponudili, sama po sebi sve govori. Uz to, nema sumnje da je cifra od više od 630 hiljada maraka, za usluge čišćenja prostorija Poreske uprave RS tokom dvije godine, prenaduvana. Prosječna godina ima 260 radnih dana. Dakle, dvije godine imaju oko 520 radnih dana, čak i manje zbog neradnih dana tokom praznika (kojih je u Republici Srpskoj samo tokom januara ove godine bilo sedam). Prosta računica kaže da za dvije godine usluga čišćenja Poreska uprava dnevno plaća 1.221,69 KM, što je enormna cifra šta god da je u te usluge uključeno, od nabavke toaletnog papira, sapuna, dubinskog usisavanja…

 

Na zvaničnom sajtu, „EUROSAN“ sam sebe tretira kao vodeću firmu u BiH koja se bavi uslugom čišćenja, pri čemu nudi „efikasna i inovativna rješenja u području higijenskog održavanja“, šta god to značilo.

 

„Naš tim je ključni dio našeg uspjeha. Ozbiljnim pristupom i kvalitetnim radom uticaće na stvaranje Vašeg savršenog radnog okruženja. Ugovorite profesionalnu uslugu čišćenja na određeno ili neodređeno vrijeme i učinite Vaš poslovni prostor trajno čistim“, navedeno je na sajtu „EUROSAN-a“ .

 

Bitno je da zaposleni u Poreskoj upravi imaju „savršeno radno okruženje“. To što stanovnici više banjalučkih naselja u 21. vijeku nemaju riješeno snabdjevanje vodom, zbog čega je u tim mjestima ovih dana, u situaciji tropskih vrućina, proglašena vanredna situacija, ne zabrinjava vlast u Republici Srpskoj. Zato vrlo promtno i „s punom pažnjom“ odluče da jedna od entitetskih institucija za čišćenje svojih prostorija nekoj firmi plaća više od 1.200 maraka mjesečno.

 

Nadležni istražni organi davno su „zaboravili“ kako je Poreska uprava RS kupila prostorije, koje danas „savršeno čistim“ održava „EUROSAN“.

 

Poreska uprava kupila je 2010. godine poslovni prostor u poslovnoj zgradi „Integre“od „Hypo Alpe Adria Leasing“ po ukupnoj cijeni od 33.046.612, 52 KM, pet miliona više od procijenjene vrijednosti. Prethodno je „Hypo Alpe Adria Leasing“ isti taj poslovni prostor kupila od „Integre“ za 28.323.275,92 KM. Vlasnik poslovne zgrade „Integra“ je porodica tajkuna Slobodana Stankovića, a način kupovine prostorija Poreske uprave RS dokaz je naduvavanja cijena i poslovne prevare koju je Stanković dogovorio sa rukovodstvom RS, dok je banka bila samo kanal putem kojeg je prevara ostvarena. Ugovor je potpisan 25. septembra 2010. godine, a prema njemu Poreska uprava će taj prostor naredna 144 mjeseca otplaćivati po mjesečnoj cijeni od 229.500 maraka.

 

To znači da će prostorije Poreske uprave RS biti otplaćene u septembru ove godine. O ovoj prevari odavno su objavljeni dokumenti, ali niko od istražnih organa nije ni prstom mrdnuo. Sve je zataškano, baš kao što je zaustavljana istraga za organizovani kriminal, u vezi sa izgradnjom zgrade Vlade RS u Banjaluci. Ovaj predmet, u kome su bili osumnjičen Milorad Dodik i Slobodan Stanković, te još desetak osoba, prvo je bio u Tužilaštvu BiH da bi u junu 2011. tadašnji glavni tužilac Milorad Barašin donio naredbu da se predmet prebaci u Specijalno tužilaštvo RS, koje je istragu nekoliko mjeseci kasnije i obustavilo.

 

IZVOR: zurnal.info/Ljiljana Kovačević

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *