Porodičnoj firmi Nedeljka Eleka dodijeljeni ugovori vrijedni 3,1 milion KM

Uplašen od istražitelja SIPA-e, direktor OC „Jahorina“ Dejan Ljevnaić pomislio je da bi bilo dobro da „pročisti“ tendere i raskine sedam ugovora sa firmom „Nedomex Logistika“, s kojom je porodično povezan Nedeljko Elek, predsjednik Nadzornog odbora ovog javnog preduzeća. SIPA je otišla, „Nedomex Logistika“ pobjeđuje, ugovori u ovoj godini vrijedni su 3.133.920 KM sa PDV-om.

 

Piše: Žana Karić Gauk/ Žurnal

 

Po nalogu Okružnog javnog tužilaštva Istočno Sarajevo, pripradnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) prije nekoliko mjeseci izuzimali su dokumentaciju Olimpijskog centra Jahorina o spornim milionskim javnim nabavkama. Uplašen, direktor Dejan Ljevnaić pomislio je da bi bilo dobro da „pročisti“ tendere i raskine sedam ugovora sa firmom „Nedomex Logistika“, s kojom je porodično povezan Nedeljko Elek, predsjednik Nadzornog odbora ovog javnog preduzeća. Kada su istražitelji otišli, „Nedomex Logistika“ pobjeđuje, ugovori u ovoj godini vrijedni su 3.133.920 KM sa PDV-om.

Vlasnica ove firme je Jelena Vukadin, inače svastika Milenka Eleka (bliskog rođaka Nedeljka Eleka). Milenko Elek bio je vlasnik firme „Nedomex“, prethodno je tu dužnost obavljao Nedeljko Elek. Nakon stotina hiljada maraka koje su se iz budžeta OC Jahorina slile u njenu kasu, Olimpijski centar je ipak završio u stečaju. Snabdijevanje „Jahorine“ preuzela je „Nedomex Logistika“, kojoj je zapravo jedino to i svrha.

OD „NEDOMEXA“ DO „LOGISTIKE“

U 2020. godini Agencija za javne nabavke Bosne i Hercegovine registrovala je pet ugovora ove firme sklopljenih sa Olimpijskim centrom. Zdrave grickalice, alkohol, sokove, kafu, tople napitke, sredstava za higijenu, meso i proizvode od mesa, „kolonijalnu robu“ (trgovački naziv za kafu, čaj, rižu, kakao i začine koji su se nekada uvozili iz afričkih i azijskih kolonija) i prehrambene proizvode, za potrebe političke elite i imućnih pojedinaca koji redovno posjećuju planinu, građani su platili 264.392 KM sa porezom.

Posljednji ugovor ove firme i „Jahorine“ potpisan je 15. jula prošle godine i to za nabavku higineskih proizvoda, vrijedan 116.743 KM. Realizaciju dogovora Eleka i Ljevnaića preuzela je Vukadin, odnosno „Nedomex Logistika“ koja je nastavila tamo gdje je stao „Nedomex“.

Ljevnaić je za meso i mliječne proizvode odredio 225.816 KM (ugovor potpisan 21. juna na osnovu samo jedne pristigle ponude); za alkohol, sokove, kafu i tople napitke – 1.175.190 KM (ugovor potpisan istog dana na osnovu, takođe, samo jedne pristigle ponude); za voće i povrće – 346.697 KM (ugovor potpisan 2. avgusta na osnovu samo jedne pristigle ponude); za kolonijalnu robu i prehrambene proizvode – 452.276 KM (ugovor potpisan 3. avgusta na osnovu samo jedne pristigle ponude); za meso i proizvode od mesa – 933.940 KM (ugovor potpisan istog dana na osnovu samo jedne pristigle ponude).

Sudeći po ovome, firma sa prosječno 13 zaposlenih posluje izuzetno. Finansije nekada prikaže javno, nekada ne. Na primjer, u 2020. godini zabilježila je prihod od 1.371.069 KM i gubitak od 80.426 KM. Za narednu, 2021. godinu finansije nije prikazivala. Već u prošloj evidentan je drastični rast prihoda – 2.494.592 KM, a gubitak se pretvorio u dobit od 152.604 KM.

 

„U blizini Ljevnaićeve vile u Nikolićima (Vrhprača), imate još veće Elekovo imanje“, rekli su mještani novinarima Žurnala, a potom upozorili: „Do tamo ne možete. Ne dozvoljava policija, a viđamo i specijalce“.

Zbog čega policajci, na smjeni ili mimo smjene, štite imanje predsjednika Nadzornog odbora „Jahorine“ – nije poznato.

VILA ZA VLASNIKA PLANINE

Olimpijski centar „Jahorina“ je u teškoj krizi. Novca nema za izvršavanje osnovnih obaveza pa su banke blokirale šest računa. Kreditori potražuju oko 160 miliona KM. Za to vrijeme direktor Ljevnaić, na obroncima planine, gradi ogromno zdanje.

Posjetili smo ga prije nekoliko dana u selu Nikolići (Vrhprača).

Zid od fino rađenog kamena, iznad svaka daska, bez čvorova, detaljno bojena. Vila brvnara vidi se s puta, a kroz odškrinutu kapiju nepregledno imanje. Na ulazu mostić, ispod rijeka sa koritom od istog kamena.

Radnici OC nemaju lijepe riječi o stanju u preduzeću

„Od Vlade Republike Srpske traženo je 15 miliona KM i to bi, navodno, bilo trošeno za obilježavanje 40 godina Zimskih olimpijskih igara, planirano je četrdesetak koncerata. Međutim, stanje je loše. Dvije plate radnicima isplaćene su sa nepoznatog računa. Puno kolega je otišlo, sad traže da zaposle novih 120“, istakli su.

Da li je od direktorske plate mogao da finansira preskupe građevinske radove, građanima koji ga finansiraju nije objasnio. Na telefonske pozive i poruke do objave teksta, a i nakon toga nije odgovarao, iako je njegova sekretarica rekla da će mu prenijeti da pišemo priču o milionima maraka koje ulaže u privatno imanje. Dok mu zdanje niče, a unutar zidina, uz ogromne vile, i štale za razne ovdašnje, ali i egzotične životinje, OC „Jahorina“ je pred slomom.

Prije nešto manje od godinu dana, vlasti u Republici Srpskoj bliska Alternativna televizija, objavila je da OC „Jahorina“ nije dobio pozajmnicu Investiciono-razvojne banke od 15 miliona KM, tačnije garanciju Vlade. Ta tačka nije ni bila na dnevnom redu sjednice Vlade, iako su ministri bili u dilemi da li da je razmatraju.

Uposlenici ATV-a u tekstu od decembra prošle godine pobunili su se i zbog „neumjesnih tvitova Nedeljka Eleka“, koji je u njima pominjao članove porodice i samog premijera RS Radovana Viškovića.

U javnosti je ovo okarakterisano kao sukob Eleka i Igora Dodika, sina predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika. Od tada do danas odnosi su se promijenili, bar pred očima građana. Elek je bio na protestima podrške Igoru i Gorici Dodik, kćerki Milorada Dodika, na Palama, kada ih je američka administracija uvrstila na crnu listu.

Olimpijski centar “Jahorina”, objavljeno je juče, zatražiće od Vlade RS, kojom upravlja isti Radovan Višković, garanciju za novo kreditno zaduženje od devet miliona maraka. U međuvremenu, rukovodstvo OC očekuje da će Pravobranilaštvo dozvoliti prodaju stotinu dunuma zemljišta, kako bi mogli servisirati kreditne obaveze.

Kada bi se pravobranioci odobrovoljili, tada bi, vjeruje Elek, preduzeće bilo spašeno. Sada je, kaže,  zaduženo 156 miliona KM, od čega se 52 miliona KM obaveza odnosi na izgradnju centra “Igrište”.

„Računi su bili blokirani samo nekoliko sati i odblokirani su, jer su iz računa posebnih namjena za investicije izmirene kreditne obaveze. Planiramo da sa devet miliona prespojimo dok ne prodamo zemlju. Imali smo opstrukcije od strane Pravobranilaštva i zbog te opstrukcije lično ću podnijeti prijavu protiv pravobranioca Govedarice (Milimira op.a.)  i njegove zamjenice u Istočnom Sarajevu. Premijer je preuzeo na sebe i očekujem da će svojim autoritetom to da izgura u narednih 15 dana i da će to da se riješi“, rekao je Elek.

U Ministarstvu trgovine i turizma RS rekli su da Vlada još nije dala garanciju, već se na prošloj sjednici upoznala sa informacijom da Olimpijski centar “Jahorina” namjerava da pokrene proceduru nabavke kreditnih sredstava.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *