Potrošili 600.000 KM za vrtić bez struje, vode i namještaja

Superskupi vrtić u Pelagićevu za čiju je izgradnju od planiranih 1.031.000 KM do sada potrošeno blizu 600.000 KM, neće biti završen ni do polovine sljedeće godine zbog blokade i gotovo sigurnog stečaja izvođača radova “Asilt ing” Gradačac.

Ovo je za portal CAPITAL potvrdilo više sagovornika iz ove opštine, uključujući i načelnika Slavka Tešića.

Prašinu oko superskupog vrtića, za koji je kamen temeljac svečano položila srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović, a koji je nakon utrošenih gotovo 600.000 maraka dobio oblik pokrivene prizemnice, podigao je prije koji dan službenik za javne nabavke u Odjeljenju za opštu upravu i prostorno uređenje.

On je na stolu “primijetio” napušteni i zapušteni predmet bez broja protokola iz kojeg je saznao da su rokovi za kraj izgradnje od 210 dana probijeni na godinu i po, ugovor sa izvođačem kojem su računi blokirani već dva mjeseca istekao, a da se po njihovom isteku traže aneksi za nepredviđene radove i produženje krajnjeg datuma.

U službenoj zabilješci koju je poslao svima u opštinskoj upravi, od načelnika do odbornika, naveo je da ovaj jedinstveni tender obiluje nizom “problematičnih situacija”.

“Predmet sam pronašao 24. 10. 2023. godine u urbanizmu zaboravljen ispod raznih drugih predmeta i dokumenata. Utvrdio sam da je aneks urađen veoma površno i neprofesionalno, da u njemu nije navedeno obrazloženje produžavanja roka, niti bilo kakva druga relevantna informacija. Nepredviđeni radovi se već mjesecima traže od strane izvođača radova, kao i nadzornog organa, ali svi njihovi dosadašnji zahtjevi nisu odgovarali stvarnom stanju, nisu bili opravdani, fabrikovane su količine ili su višestruko uvećane cijene. Posebno su sumnjivi bili datumi koji su navedeni u njihovim dopisima”, navodi se u ovom zanimljivom dokumentu koji je na uvid dobio i CAPITAL i koji možete pročitati OVDJE.

Problemi na terenu

On je ukazao da je neophodno izdvojiti datum 29. 11. 2022. godine, kada je počela izgradnja vrtića, umjesto polovinom avgusta kada je potpisan ugovor, što znači sa četiri mjeseca zakašnjenja. Tog dana je izvođač odmah konstatovao nepredviđene dodatne radove zbog nepovoljnih hidroloških uslova i poslao dopis opštini. Njegove navode je, takođe istog dana, potvrdio nadzorni organ “Plan plus” iz Modriče, te projektantska kuća “Earth” iz Tuzle. Navedeni akti su zaprimljeni 7. 12. 2022. godine u prijemnoj kancelariji i postavlja se pitanje gdje su bili do 31. marta 2023. godine, ali su do ovog službenika stigli tek četiri mjeseca kasnije, što je veliki propust administracije u opštini.

Istog dana kada je izvođač uveden u posao, odmah je utvrdio probleme na terenu. Kontaktirao je institut iz Tuzle, dobio njihovu izjavu, sastavio listu dodatnih radova sa svim potrebnim količinama i cijenama (inače, cijene se znatno razlikuju u odnosu na one iz ponude u postupku nabavke), te usaglasio iste sa nadzornim organom i zatim sve to zajedno poslao ugovornom organu, odnosno opštini Pelagićevo. Ispada da su izvođač, nadzorni organ i institut, sve ovo završili za jedan dan, te da je isti dan napravljen predmjer dodatnih radova sa svim količina i cijenama (koje su uglavnom znatno veće nego one u ponudi izvođača), a koje je, takođe isti dan, odobrio i nadzorni organ. Sve ovo navedeno, po mom mišljenju, nije ni teoretski izvodljivo (ali je tako prezentovano), te otvara neka nova pitanja i budi neke druge sumnje”, navodi se u zabilješci.

nastavku, u dokumentu se ističe “zaista nevjerovatna stvar”, koja se desila istog tog dana. Prije navedenog zahtjeva, stigao je još jedan zvanični zahtjev, koji doduše, nije protokolisan, ali jeste potpisan i ovjeren od strane načelnika i nadzornog organa, a ticao se nabavke toplotne pumpe koja je već ranije navedena u tenderskoj dokumentaciji, te “nekakvih nepredviđenih radova u zahtjevu za izvođenje nepredviđenih radova”.

Na kraju, navodi se da je ugovorena cijena gradnje vrtića za oko pedesetoro djece iznosila 1.031.139 KM i obuhvatila i vrijednosti svih nepredviđenih radova i viškova radova. Sve one stavke koje su u zahtjevima izvođača tretirane kao dodatni radovi, te za koje je traženo da se pokrene pregovarački postupak javne nabavke, nalaze se u tenderskoj ili projektnoj dokumentaciji, poput asfaltiranja požarnog puta ili izolacija objekta vunom.

Jedan tender umjesto tri lota

Ostaje nejasno, navodi se na kraju dokumenta ko je i zašto na ovaj način radio tendersku dokumentaciju u kojoj je insistirano da se projektovanje, izgradnja i opremanje vrtića radi istovremeno u okviru iste javne nabavke, “a što je van svake pameti” te se traži da se osim raskidanja ugovora, preispitaju sve okolnosti i krivica izvođača radova i kooperanata, te pokrenu istrage i tužbe.

“Veoma je važno da se utvrde sve činjenice koje su dovele do ove situacije, sve one sumnjive i neobjašnjive aktivnosti od prethodnih mjeseci, te da se u skladu sa saznanjima preduzmu određene pravne mjere protiv izvođača radova, ali i svih drugih odgovornih učesnika u ovom postupku. Nešto ovako ne može se okončati bez kaznenih penala, tužbi ili prijava protiv onih koji su doveli do svega ovoga”, navodi se u službenoj zabilješci.

FOTO: Capital

Dvoriše vrtića je i dalje neuređeno, a prema riječima naših sagovornika, još nije uvedena ni voda ni struja, a postavljeno je samo 60 metara ograde. Svih pet računa ove firme je blokirano, a odgovorno lice i kontakt pripadaju direktoru Enisu Halilkanoviću kojeg smo pozvali i koji nam je rekao da tamo više ne radi.

Načelnik opštine Slavko Tešić, potvrdio je da se raskida ugovor sa firmom “Asilt ing” iz Gradačca i da se traži novi izvođač.

“Mi njih nismo forsirali sa brzinom izvođenja radova jer nismo imali sredstava da otvorimo vrtić i nismo željeli da se završi i da nam stoji prazan jer nemamo novca za otvaranje. Zato je plan bio da se otvori sljedeće godine u maju. Ima malo i neozbiljnosti i te firme iz Gradačca, pa smo mi odlučili da raskinemo ugovor”, kaže Tešić.

Ističe da je iz budžeta građana Republike Srpske preko Vlade u ovaj vrtić do sada utrošeno 278.000 maraka, a opština, čiji je budžet inače, 3,2 miliona maraka, do sada je potrošila 295.000 maraka. Na pitanje kako su uspjeli da dođu do iznosa od preko milion maraka za ovaj objekat i da li je to preskupo, Tešić kaže da se ne bi složio. Rekao nam je da u Pelagićevu ima oko 60 do 70 djece koja bi išla u ovaj vrtić.

“Mi smo Asiltingu sve platili i nemamo više problema sa njima. Možda smo bili malo neodgovorni mi iz opštine, ali tu neće biti problema. Ostalo je da se uredi dvorište, znam da je dio struje urađen, a oko kanalizacije imamo veliki problem i to smo mislili kroz neki aneks ugovora da riješimo sve do osnovne škole. Čuo sam insinuacije oko ugovora, ali se radilo samo po projektu. Kada se krenulo sa radovima, postali smo svjesni da projekat ima mana. Zato sam i sretan što ćemo raskinuti ugovor. Raspisaćemo novu javnu nabavku i završtiti vrtić do kraja”, kaže Tešić.

Pitanja smo poslali i u Vladu RS, odnosno u Ministarstvo prosvjete i kulture RS, koje smo pitali da li prate radove i koliko su građani Srpske do sada platili za ovaj vrtić, ali odgovori nam nisu stigli do objave ovog teksta.

Pitanja smo pokušali postaviti i rukovodiocima kompanije “Asilt ing” iz Gradačca, ali nismo uspjeli dobiti nikoga na njihove brojeve telefona.

IZVOR: Capital/A. Pisarević

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *